In de ban van de bol…

We zitten midden in de restauratie van de synagoge aan de Folkingestraat. En net zoals bij andere restauraties vinden we het van groot belang dat wat wij doen historisch verantwoord is. Het kleurenpalet bijvoorbeeld.

Juist die kleurstelling is iets waar wij momenteel nog net niet door geobsedeerd zijn, maar het scheelt niet veel. Om preciezer te zijn; de kleurstelling van de twee bollen van de koepels aan de voorkant. Deze zijn momenteel blauwgrijs gekleurd. Dat past op zich wel bij de voorgevel van ‘kleurige gevelklinkers (waalsteen)’ met bogen en banden van cementsiersteen. Maar past het ook in de Spaans-Moorse bouwstijl? De stijl van de synagoge in de Oranienburgerstrasse te Berlijn. Door welke de architect zich heeft laten inspireren. Wij vermoeden dat de bollen in beginsel stralend geweest moeten zijn. Net zoals de twee gouden koepels van die synagoge in Berlijn. Maar een vermoeden is niet genoeg. Wij willen harde feiten. En daarom hebben we aan Wija Friso opdracht gegeven om in archieven te speuren naar zwart/op wit bewijs. Consciëntieus heeft zij de archieven doorgespit op zoek naar vooral het antwoord op die ene, prangende vraag. Maar helaas. Ook zij kon ons niet verder helpen. Het bestek van februari 1905 gaf geen antwoord. En ook in de bouwdossiers is geen vermelding gevonden over de kleur van de bollen.

Toch is er een –bijna letterlijk- lichtpuntje. Op een van de foto’s meende Jur Bekooy een glans op een van de bollen te bespeuren. Zou het dan toch….? Critici onder ons denken dat het vooral de sneeuw is die Jur parten speelt. Maar anderen menen toch ook echt een schittering onder die sneeuw te zien.

We zijn er nog niet over uit. Maar houden u uiteraard op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s