Als kerken praten konden…

Als ze hun gevoelens konden uiten. Zouden we dan nog mogen binnentreden? Of zouden ze hun deur voor onze neus dichtslaan?
Zou de kerk van Heveskes dankbaar zijn dat ze overeind mocht blijven? Of had ze liever ten onder hebben willen gaan. Samen met haar dorp. Dan lijkt het kerkje van Leegkerk beter af. Pleisterplaats komt een beetje in de buurt van haar oorspronkelijke functie.

Bij nieuwe gebouwen hebben wij deze gedachten niet. Onze oude kerken spreken veel meer tot de verbeelding. Eeuwenlang hebben mensen hier hun geloof beleden. Hebben geliefden elkaar hun jawoord gegeven. Hebben mensen afscheid genomen tijdens rouwdiensten. Dergelijke intieme bijeenkomsten zijn in de stenen gaan zitten. Zijn voelbaar als je de kerk binnengaat. Het gebouw heeft zich esthetisch bewezen vanwege haar ouderdom.

De meest passende functie voor een kerkgebouw is de eredienst. Maar als dit door terugloop van kerkgangers niet meer kan dan moet je iets anders verzinnen. En natuurlijk is het uitgangspunt dat zonder gebruik er geen toekomst is voor onze kerken. Dus kijken we naar de maatschappelijke relevantie van het gebouw. Het nieuwe gebruik moet passen bij de maat van het gebouw en de plek binnen het dorp. En we willen ook graag het besef over de waarde van het gebouw benadrukken. Dit, en natuurlijk een bouwkundig onderzoek en een kosten-batenanalyse zijn overwegingen die we meenemen. Iedere keer als we een kerk aangeboden krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s