Windmachine

In Noordwijk heeft een aantal vakmensen het orgel op zeer kundige wijze en met veel liefde voor het vak gerestaureerd.
Orgeladviseur Hans Fidom was verantwoordelijk voor archiefonderzoek, analyse en planvorming. Elbertse Orgelmakers te Soest is verantwoordelijk voor de restauratiewerkzaamheden aan het orgel. De dames Veldman & Veltman restauratieschilders hebben voor een authentieke en historisch verantwoorde kleurstelling gezorgd.
En dan zijn er nog ‘details’ zoals het repareren van gaten en het maken van gordijntjes.

Het orgel is voor het eerst opgeleverd in 1871. Het contract voor de bouw is in 1869 getekend. 1869, het lijkt een gewoon jaar. Maar vergist u zich niet. In Nederland wordt het dagbladzegel afgeschaft. Daardoor worden kranten de helft goedkoper en voor een groot publiek bereikbaar. En wat heeft dit nu te maken met het orgel? Rond 1870 werden orgelpijpen voorzien van een afdekkap die werd vastgezet met een stuk krantenpapier. Bij de demontage van de orgelpijpen (ruim 900) kwamen veel wetenswaardigheden te voorschijn. Zo werd op 17 november 1969 het Suezkanaal feestelijk geopend. In 1870 werd in Nederland geseling als straf afgeschaft, later dat jaar werd de doodstraf (in vredestijd) afgeschaft en werd de Amstel brouwerij opgericht..En voor ons Groningers: in 1871 werd Aletta Jacobs als eerst vrouwelijke studente medicijnen toegelaten aan de universiteit Groningen.

Honderdveertig jaar lijkt een heel tijdperk. En er ìs ook veel veranderd. Maar leest u even mee: “bovenzijde van de windlade zal geheel worden belijmd met mooi eersteklas schapenleder”; “de windlade wordt te lood ingehangen”, of …”waaronder de enkelvouw magazijnbalg met de twee scheppen, de pompinrichting en de windmachine”.  Omschrijvingen van Elbertse Orgelmakers.

Dat er meer dan een eeuw is verstreken zou Petrus van Oeckelen misschien niet eens in de gaten hebben  als hij onverwacht in de kerk van Noordwijk zou staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s