Piranesi

Twee weken geleden is gestart met de verbouw van de toren van Uitwierde. De toren zal worden verbouwd tot uitkijktoren, als onderdeel van het project Landmerken.

Het ontwerp voor de toren als uitkijkpunt is een heel bijzondere. En dat is niet zo verwonderlijk; alle projecten die door Onix worden gerealiseerd vind ik heel bijzonder. Het toegangsgebouwtje naar Domies Toen is een voorbeeld, maar kijk vooral eens op hun website www.onix.nl en u ziet veel meer schoons.

Verantwoordelijke voor het torenplan is Berit Ann Roos. Zij heeft zich voor haar ontwerp laten inspireren door een ets (of is het een gravure?) van Giovanni Battista Piranesi, een 18e eeuwse Italiaanse duizendpoot. Hij was graficus, maar ook auteur, ontwerper en architect. Dit werk toont het interieur van Santa Maria del Priorato in Rome, de enige kerk die Piranesi ooit afgebouwd heeft. Opvallend zijn de trappen die overal naar toe leiden.

Interieur van Santa Maria del Priorato, Rome

Terug naar de toren. Berit Ann Roos wil ons de verticale ruimte laten beleven. Als je binnen staat: omhoog kijken en de enorme hoogte van de toren ervaren. (Het liefste had ze de hele toren van binnen gestript: “mag die en die balk eruit?”)

Straks is er een lage, introverte ruimte waarin je binnen stapt en waarin het eerste licht de toren binnenkomt en de ruimte zichtbaar wordt. Vervolgens die verticale ruimte waarin de nieuwe trap je langs bijzondere plekken, zoals het uurwerk, de klokken en de oude constructie leidt. Uiteindelijk kom je in de verblijfsruimte op zolder. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht op het omringende landschap en in de verte de Waddenzee.

Ik ben er van overtuigd dat dit project iets heel bijzonders gaat worden. Alleen die trap al; die moet je gewoon beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s