APK voor kerken

In de eerste 2 decennia van ons bestaan was het noodzakelijk om pas verworven kerken ingrijpend te restaureren. Kerken zoals die van Obergum en Leegkerk bijvoorbeeld waren behoorlijk vervallen. Door ontvolking van het platteland en secularisering was er stomweg geen geld meer voor het noodzakelijke onderhoud.  
 

deplorabele staat Leegkerk

Interieur Obergum jaren '60

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu, ruim veertig jaar later, ziet het er heel anders uit. Grote restauraties zijn in deze tijd eigenlijk niet meer nodig. Dankzij een disciplinair systeem van regelmatige inspecties als voorbereiding van geregeld onderhoud. Hiermee kunnen kleine afwijkingen snel worden verholpen en daarmee grote schades voorkomen.

Dit jaar  is er in het kader van de instandhoudingsregeling groot onderhoud aan 8 kerken.Het betreft veelal herstel pleisterwerk, houtrot, voegwerk gevels, schilderwerkzaamheden, onderhoud orgel enzovoorts. Vandaag is de vooroplevering van 2 van die kerken, namelijk Stitswerd en Visvliet. Deze zijn alvast winterklaar.

Het mooie van dit alles is de rol van gulle gevers: donateurs, diverse fondsen, subsidiegevers, en van de leden van de verschillende plaatselijke commissies.  Dankzij de eersten kan regelmatig onderhoud plaatsvinden en is behoud van kerken gegarandeerd. En dankzij de plaatselijke commissies worden wij op tijd geattendeerd op gebreken. Bovendien hebben zij een belangrijke rol binnen het zogenaamde ‘dynamische behoud’: een nieuwe bestemming voor de kerk waardoor deze kan blijven voortbestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s