Wallis en Walles

Zoals u wellicht elders op de website hebt kunnen lezen, zijn we in de kerk van Saaxumhuizen aan het werk. Hier wordt ook het meubilair onder handen genomen.

Nu is het zo dat de stichting al een paar jaar een soort van samenwerkingsovereenkomst heeft met de Adviescommissie Meubelkunst. De afspraak is dat deze commissie advies kan uitbrengen over zaken aangaande interieurzaken in onze kerken.Met deze commissie had een van ons onlangs een voortgangsoverleg over preekstoel en herenbanken uit de kerk van Saaxumhuizen. Daar ging het over kleurhistorisch onderzoek, de soorten hout imitaties die aangetroffen zijn. Ook leverde de inscriptie R.T. Zeef 1829 op de preekstoel de vraag om wie dit kan gaan. De timmerman? De aannemer? Vooralsnog weten we daar het antwoord niet op.

Er ontspon zich verder een aardige discussie over de 6 houten vazen die op de herenbanken staan. Twee van deze vazen zijn vrijwel zeker vervaardigd door houtsnijwerker Anthonie Wallis (1790-1845).
(Van hem is ook het in 1830 gesneden Laatste Avondmaal. Deze bekroning van de Alberdabank werd in 1975 ontvreemd. Tico Top heeft 19 jaar later een replica van deze voorstelling gemaakt.)

Over de 4 andere vazen zijn de meningen verschillend. Ze lijken van een andere hand te komen, maar zijn wel aangepast aan de vormgeving van de vazen van A. Wallis. De vraag is of deze 4 vazen wel bij het oorspronkelijke interieur horen. Zijn ze misschien door de snijder van de preekstoel gemaakt? Dat snijwerk is vrijwel zeker van de hand van M. Walles. Dezelfde Walles van de beelden op het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk.

Uit het archiefonderzoek door Wija Friso is een nota uit 1825 van de weduwe M. Walles te voorschijn gekomen. Het is de rekening voor een preekstoel met doophek. Nu lijkt het snijwerk van de 4 laatst genoemde vazen op dat van de preekstoel. Het lijkt ook op het snijwerk in de schotten van de rechter herenbank. Dit snijwerk nu zou mogelijk hergebruikt zijn van een verwijderd doophek, hetgeen weer overeenkomt met de betreffende nota van weduwe M. Walles.

Leuk nietwaar, dat gepuzzel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s