Toekomstdroom

Ze is al eens eerder genoemd; de kerk van Heveskes. Op 18 juni 1996 officieel overgedragen aan onze stichting. De vierenveertigste kerk. Bij deze overdracht was in ons kwartaalblad te lezen: ‘Toekomst voor een monument in een industriële omgeving’.  Over die toekomst was door de vorige eigenaar, het Havenschap, ook al stevig nagedacht. De kerk had naar het Openluchtmuseum in Arnhem verplaatst kunnen worden. Ware het niet dat het te duur was. Er is overwogen om de kerk in Garsthuizen af te breken en op die plek de kerk van Heveskes te herbouwen. Ook niet doorgegaan.

En hoe zagen wij de toekomst van dit onderkomen kerkje? Ze moest in ieder geval gerestaureerd worden. Dat gebeurde eind jaren negentig. Toen gingen we er nog vanuit dat de achttiende eeuwse preekstoel, een van de mooiste in de provincie, terug zou keren in de kerk. Ook dachten we toen dat het opzetstuk van een bank in de voormalige kerk van Oterdum een plek in Heveskes zou krijgen.

Hoe anders kunnen dingen lopen. In 1999, toen ‘het casco van de kerk weer in orde was, de constructies wind- en waterkerend, de wanden ontpleisterd en binnen alles opgeruimd en gereinigd’ was geen sprake meer van eerdere plannen. Maar ook toen waren we bezig met de toekomst. Ik citeer mijzelf: ‘Wat is mooier dan een nieuw leven voor dit oude monument, in zijn hightech industriële omgeving?

Er lag een prachtig plan: het Heveskes Paviljoen. Architect niemand minder dan de Japanner Kisho Kurokawa.  De toevoeging van een nieuw paviljoen zou van de kerk een ‘extremely valuable cultural attraction’ maken in de provincie Groningen. Ware het niet dat er geen vergunning werd afgegeven. Vanwege diezelfde industriële omgeving waarin wij een toekomst hoopten voor de kerk. De veiligheidsrisico’s zijn te groot. Alleen productieproces gerelateerde bezoekers mogen in dit gebied komen. 

Het is zoals het is. De droom blijft dat ooit in Heveskes een tweede ontwerp van Kisho Kurokawa wordt gerealiseerd.

7 Reacties op “Toekomstdroom

  • Nee, de klok gaat niet luiden.
   Handmatig zoú kunnen (nu niet mogelijk want er zit geloof ik geen touw) maar wie gaat dat en wanneer doen???

   Dus electrificeren dmv een luidinstallatie. En dat kan niet want er is geen electriciteitsaansluiting in het gebouw. Er is gewoonweg geen stroom in het kerkgebouw.

   Voor slaan (1x om 1 uur, 2x om 2 uur, 3x om 3 uur, enz) geldt overigens precies hetzelfde. Er ís geen uurwerk in de toren aanwezig. Installatie van een electrisch uurwerk lijkt me dan ook hiervoor onontbeerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s