Gebrom om de BRIM


Een aantal jaren geleden werd het Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten geïntroduceerd. Een hele mondvol en daarom snel afgekort tot BRIM. Voor monumenten als molens was deze regeling al van toepassing. In 2010 hebben wij voor het overgrote deel van onze kerken plannen ingediend. En in dit jaar is dan daadwerkelijk begonnen met het onderhoud aan 6 kerken met gebruikmaking van de BRIM. De overheid subsidieert de kosten hiervan met een percentage van 65%
Er zat wel een addertje onder het gras bij deze BRIM. De vraag naar subsidie bleek erg groot. Reden voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een lotingsysteem te hanteren. Dit resulteerde in een afwijzing van 1800 van de 2300 aanvragen. Dat leverde natuurlijk een hoop gemopper en negatieve publiciteit waarvoor staatssecretaris Zijlstra niet ongevoelig bleek.
De huidige BRIM loopt tot en met 2011. Omdat het een Algemene Maatregel van Bestuur is, kan een wijziging ervan pas in 2013 in werking treden. De nieuwe BRIM zal onder anderen rekening houden met een goede spreiding van subsidiemiddelen en met wensen van professionele monumentenorganisaties.

In het tussenliggende jaar 2012, krijgen 2 hoofdgroepen prioriteit. Eerste groep betreft molens, kastelen en buitenplaatsen die in 2006 al subsidie hebben gekregen. Tweede groep zijn de aanvragers die in 2011 in de loting zijn afgewezen. De heer Zijlstra verwacht niet dat het budget toereikend zal zijn om alle aanvragen volledig toe te kennen en past daarom de maximering van subsidiabele kosten aan. Voor kerken is dit bepaald op maximaal 100.000 euro. Voor onze kerken betekent dit concreet 65.000 euro voor een periode van 6 jaar.

Het is afwachten wat de BRIM 2013 voor ons gaat opleveren.
Maar goed; 2011 was voor ons bepaald niet een slecht jaar. Daarover hebt u kunnen lezen in onze terugblik op de website.
Rest ons nog u een fijne jaarwisseling te wensen. We hopen u volgend jaar weer op de hoogte te kunnen houden met onze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s