Orgelmentor

Net terug van een boeiende rondleiding in de werkplaats van orgelmaker Van Putten in Finsterwolde. Geweldig om te zien hoe van tin en lood een heuse orgelpijp wordt gegoten. Het vereist vakmanschap om er voor te zorgen dat zo’n pijp de juiste toon gaat geven.

De rondleiding was overigens geheel ongepland, maar we waren toch in de buurt. We, dat zijn de orgelmentor van Beerta en ikzelf. We waren in Beerta vanwege een lawaaierige  orgelmotor, veroorzaakt door een lekke balg. Een geïsoleerde bekisting rond de motor moet uitkomst bieden.   
Die lekke balg in Beerta is een van de voorbeelden waarbij de orgelmentoren van de Stichting Oude Groninger Kerken betrokken zijn. Elk orgel van de stichting heeft zijn eigen mentor. De taken van deze mentoren (samen vormen ze de  Orgelcommissie) zijn ooit omschreven als bijvoorbeeld het adviseren van het bestuur van onze stichting. Maar ook inschakeling bij orgelrestauraties en het controleren van onderhoudsbeurten. Nog een taak: het adviseren van Plaatselijke Commissies inzake vragen en problemen over orgel en gebouwenbeheer. 
Vooral dit laatste is van constante zorg. Twee soorten omstandigheden zijn slecht voor een orgel. Te vochtig, en dat is in al onze dorpskerken het geval. Of te droog. En daar hebben we in onze stadskerken weer mee te maken. Te droog kan schade opleveren doordat het hout krimpt, waardoor er luchtlekkage kan ontstaan in het orgel. Te vochtig kan schimmelvorming opleveren. Ook dat is niet goed voor een orgel.
In tien kerken hebben we een datalogger opgehangen. Dit instrumentje meet temperatuur en luchtvochtigheid in de kerken. Het effect daarvan op de orgels kunnen we zo in kaart brengen en controleren.  

In de Der Aa-kerk betekende dat eind vorig jaar koulijden voor alle genodigden bij de ingebruikname van het Schnitgerorgel. Te droog is immers niet goed voor een orgel, dus vooral niet hoog opstoken die kachel.
In Zuurdijk zou juist wel wat vaker gestookt kunnen worden. Het pas gerestaureerde orgel heeft als grote vijand de vochtigheid in de kerk. Daarom heeft zijn mentor ervoor gekozen om in Zuurdijk een elektrische ontvochtiger te plaatsen.

Het vakmanschap van de orgelmentoren garandeert behoud van onze orgels. Zo blijven orgelpijpen de juiste toon geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s