Revival van een preekstoel

Onlangs ben ik met een aantal leden van de Adviescommissie voor Meubelkunst naar de kerk in Engelbert geweest. We hadden daar een afspraak met twee heren van bouwbedrijf de Graaf en Jurriens. Deze brachten de onderdelen van de 18e eeuwse preekstoel uit Heveskes.

De preekstoel heeft 10 jaar op zolder gelegen. Een walhalla voor houtwormen, en die zitten dan ook in een aantal delen. Tijd voor een  effectieve behandeling dus. Voordat de preekstoel in delen werd opgeslagen, is deze nog gerestaureerd. Op zich is dat heel zorgvuldig gebeurd. Wel is het jammer dat voor de gebogen delen toen gebruik is gemaakt van multiplex, terwijl deze oorspronkelijk van rondgezaagd massief eiken zijn geweest. 

Soms ontkom je bij oude meubels niet aan het toevoegen van nieuwe onderdelen. Bij deze preekstoel mist er een stuk aan de voorkant van het klankbord en deeltjes van het achterschot. Ook mist er een stukje van de trapdelen: weggeschoten in de oorlog. Er is meer oorlogsschade, er zit nog een granaatscherf in de preekstoel.
De kunst is om de nieuwe delen niet al te veel te laten opvallen. Je moet ze dus gaan ‘verouderen’. Kwestie van in de was zetten. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het moet wel heel zorgvuldig door een professioneel iemand worden gedaan.
Voordat de preekstoel in elkaar is gezet is al het blindhout nagezocht op aantekeningen over bouw en restauraties. Ook wil de Adviescommissie nog onderzoek doen naar de 3 wapens en de initialen van de houtsnijder.
We hebben natuurlijk foto’s gemaakt van de aantekeningen en die wil ik u niet onthouden:

Bouwaantekeningen in beeld

N.B. Ondertussen zijn alle delen in elkaar gevoegd en hangt de preekstoel op zijn plaats.

2 Reacties op “Revival van een preekstoel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s