Een plukgaard in Den Andel


Vorige week naar een bijeenkomst geweest in Den Andel. Samen met Albert Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen. Onderwerp was de herinrichting en het herstel van het kerkterrein. Een werkplan hiervoor hebben we opgesteld in samenwerking met leden van de plaatselijke commissie. Het kerkterrein heeft de warme belangstelling van de dorpsbewoners. De opkomst was dan ook groot.

Het terrein bezit een gevarieerde flora en fauna. Vorig jaar zijn er 26 verschillende vogelsoorten gezien. Onder andere een grote kolonie Gierzwaluwen, Grote bonte spechten en Grauwe vliegenvangers. Er staan verschillende plantensoorten. In het vroege voorjaar is er speenkruid dat het terrein zonnig geel kleurt. De Sneeuwklokjes zijn dan alweer uitgebloeid. Verder staat er Maarts viooltje en Vrouwenmantel. Het terrein bezit ook veel monumentale bomen waaronder oude (knot)linden, fruitbomen en een Goud- en Puimes.

Het plan dat er nu ligt vergroot het huidige kerkhof en verkleint het ernaast gelegen weiland. Dit weiland wordt fruitgaard zoals in de dagen van weleer. Hiermee wordt het hele terrein in feite hersteld want vroeger was het kerkhof ook groter. Dat zijn dan de grote lijnen. Voor het zover is moet een aantal bomen worden gekapt of geknot. Hekwerk zal worden hersteld en op natuurlijke wijze verfraaid met framboos. Paden opgehoogd en toegang naar de fruitgaard verbeterd. Vanuit het dorp was er het idee om bijen te gaan houden in de fruitgaard. Vanuit educatief oogpunt erg leuk, en ook goed voor de bloei van de fruitbomen. Maar even kijken of het uitvoerbaar is. We willen straks geen fruitplukkers die aangevallen worden door deze beestjes.

Maar ziet u het al voor zich: grazende schapen tussen fruitbomen. Bomen, zwaar van het fruit. Vogelgeluiden. Dauwdruppels als kleine diamantjes in de geschubde bladen van Vrouwenmantel. Mensen met strooien zonnehoeden en rieten manden. Van die ouderwetse houten ladders tegen bomen. Het zou zo maar een schoolplaat van Jetses kunnen zijn.

Een Reactie op “Een plukgaard in Den Andel

  1. Pingback: Grijs en Groen | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s