De Damster Kerkencarrousel. Herbestemming van kerken in Appingedam

Krimp in de bevolkingsomvang en krimp van kerkbevolking. Het heeft in Appingedam geresulteerd in een Herbestemming historische kerkgebouwen Appingedam. Oftewel een kerkencarrousel. Betrokken gebouwen zijn de middeleeuwse Nicolaikerk, de voormalige Synagoge, de voormalige Nicolaaskerk, en de Gereformeerde Kerk.  Met twee van deze gebouwen hebben wij iets.

De Damster sjoel hebben wij in 2010 verworven. De synagoge wordt sinds 1944 als kerkzaal gebruikt door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Maar de inrichting herinnert nog aan het gebruik als synagoge. Een originele blauw geschilderde tongewelf met zon, maan en sterren. De leestafel voor de thora (bima) is vrijwel intact. Voor deze sjoel hebben wij een mooie toekomst bedacht. Als Bet ha-Knesset gaat zij onderdak bieden aan verschillende functies. Een kleinschalige, sfeervolle ontmoetingsruimte voor bijvoorbeeld ontvangsten, presentaties of huiskamerconcerten. Samen met Museum Stad Appingedam de verhalen vertellen van joodse historische figuren en personen uit Appingedam en omgeving. Er komen kleinschalige erfgoedlogies en facilitaire ruimten in de voormalige schoollokalen en de beheerderswoning.

Maar voor het zover is gaan de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerkleden verhuizen naar het complex van de Gereformeerde kerk aan de Dijkstraat. Een prachtig staaltje van Amsterdamse Stijl. Ontworpen in 1928 door Egbert Reitsma. Hij bouwde deze aan het begin van zijn carriere. Gebruikte donkere baksteen in verschillende metselverbanden. De gevel kreeg hierdoor een expressief karakter. Als je binnen staat zie je een hoog parabolisch plafond. Wat ik zelf bijzonder mooi vind zijn de raampartijen met glas-in-lood en de plafondschilderingen. De foto is wat donker uitgevallen, maar geeft wel een beetje een indruk.
Het dak, plafond en raampartijen moeten gerestaureerd worden. Grootschalig, conserverend en terughoudend onderhoud. En dat nu is onze taak.

Een Reactie op “De Damster Kerkencarrousel. Herbestemming van kerken in Appingedam

  1. Sinds maart 2012 worden er in de prachtige synagoge van Appingedam ook op zaterdag (sjabbat) een eredienst gehouden. De gemeente heet Sjoel Yeshua Appingedam. Hopelijk kan deze functie van de synagoge blijven bestaan in de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s