Armatuur uit Synagoge Folkingestraat. Of toch niet?

Onlangs werd ik gebeld door een echtpaar uit Pieterburen. Of ik eens langs kon komen. Op zolder hadden ze namelijk 2 oude hanglampen liggen. Ooit gekregen van iemand die deze lampen op een veiling gekocht heeft. En waarvan gezegd werd dat deze afkomstig waren uit de synagoge aan de Folkingestraat.
Nou, dat is best spannend natuurlijk. Maar hoe moest ik nu weten of de lampen wel of niet in de synagoge gehangen hebben. Eerst maar even in onze mediatheek gevraagd naar interieurfoto’s van de synagoge. Van begin vorige eeuw, want daar hebben we het nu over. Het zou natuurlijk heel erg mooi zijn als de lampen daarop te zien zijn. Helaas… al te mooi dus.
Erg nieuwsgierig geworden, in Pieterburen de zoldertrap opgeklommen. En daar de lampen bekeken.

Qua tijd kan het wel kloppen. De lampen zijn van begin vorige eeuw. Maar: het lijkt niet op het hoekige Art Nouveau dat veelvuldig is toegepast in de synagoge. Deze lampen zijn rond.
Is het eigenlijk wel specifiek Joodse armatuur? Volgens mij moet deze een oneven aantal lampen hebben. Hier zitten 6 lampjes op. Alhoewel…. met de grote in het midden worden het er zeven.
Het is mij wel duidelijk dat deze lampen in ieder geval niet in de hoofdruimte hebben gehangen. Maar waar dan wel? In beide entrees misschien? Of zouden ze in de Rabinaatskamer hebben gehangen. Een hoge ruimte, het zou hebben gekund. Dat zou overigens wel heel toevallig zijn: De Stichting Folkingestraat Synagoge heeft plannen om deze kamer te restaureren. Ophangen van de originele armatuur zou dan prachtig zijn!
De Mikwah is ook nog een mogelijkheid. Deze ruimte tussen de Rabinaatskamer en synagoge is tijdens de restauratie van de jaren ’80 volgestort met beton.

Vooralsnog roepen de lampen vooral vragen bij mij op. Hoe zit dat met het aantal lampen binnen de Joodse cultuur: even of oneven aantal? Maar vooral: is deze armatuur inderdaad afkomstig uit de synagoge? En waar hebben ze dan gehangen??
Wie het weet mag het zeggen. Graag zelfs!

3 Reacties op “Armatuur uit Synagoge Folkingestraat. Of toch niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s