Leegkerk is waar de hemel de aarde raakt

Mooi he? Deze prozaische betiteling van Leegkerk. Er is ook een andere naam bekend: Lang Leve Leegkerk. Maar dan vanuit het idee dat er meer kan met de kerk. Zodoende is een project met deze titel bedacht.

Dit van oorsprong 13e eeuwse kerkje kwam als eerste in ons bezit. Dat was in 1970. Een jaar na de oprichting van de Stichting. Ik vind dat het op een bijzondere plek staat. Kijk je naar het oosten, dan zie je de stadswijken De Held en Gravenburg, en de suikerindustie. Kijk je naar de andere kant, dan zie je grasland. Het staat dus tussen stad en platteland. Vanuit deze plek kun je het Reitdiepdal ontdekken. Of naar het eeuwenoude gebied Middag Humsterland (werelderfgoed). Het Drentse Veen is trouwens ook goed bereikbaar. We hebben bedacht dat dit kerkje bij uitstek een pleisterplaats is. Bijzondere Locaties Groningen zal exploitant zijn. 

Begin juni gaat er intern verbouwd worden. Toiletten, garderobe e.d. worden verstopt in een gouden blok in het schip. Nou ja, goudkleurig dan. Ontwerp is van awg architecten uit Antwerpen. (overigens een van de architecten van de nieuwe oostwand Grote Markt – Groningen). Tussen schip en koor komt een afsluitbare wand. Er wordt nog meer veranderd. Maar kom straks vooral zelf een keertje kijken!

Straks zijn er 2 exploitatieseizoenen. Het eerste vanaf november dit jaar, het zogenaamde verhuurseizoen. En vanaf april 2013 is het toeristisch seizoen. Er kan dan koffie, thee of sapjes gedronken worden.Taart gegeten. Als het mooi weer is lekker buiten zitten. Je kan er een (electrische) fiets huren, kaartmateriaal meenemen, zelfs een gevulde picknickmand. (En als het regent: een regenponcho met BLG-logo.)
Ach, het is zo’n leuk en mooi en inspirerend project! Vroeger een pleisterplaats voor gelovigen. En nu een pleisterplaats voor iedereen die het Groninger Landschap, en natuurlijk haar kerkjes, in hun hart sluiten. Geweldig toch?!

A.W. Schreuder was ook al erg gecharmeerd van het kerkje

A.W. Schreuder was ook al erg gecharmeerd van het kerkje.

2 Reacties op “Leegkerk is waar de hemel de aarde raakt

  1. Pingback: Metamorfose voor Obergum | Groninger Kerken·

  2. Pingback: Klein Wetsinge fantastisch voorbeeld | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s