Een foute blog over een feestelijk symposium: Gebruik, daar gaat het om

Ik waarschuw maar even vooraf: dit is een hele slechte blog. ’t Is namelijk veel te lang. En ook de zinnen gaan vrees ik, langer worden dan het ideaal van 8 woorden. Verder heb ik maar amper relevante plaatjes, die komen nog. Zo, na deze waarschuwing kan ik gerust uitgebreid verder.
Want vorige week vrijdagmiddag was echt een succes! Een bijzonder geslaagd minisymposium in de Der Aa-kerk. Georganiseerd voor ons aller directeur Peter Breukink. Als je al 25 jaar succesvol de SOGK leidt, dan mag dit ook wel. Drie sprekers hadden we uitgenodigd. Gert-Jan Hospers van de Universiteit Twente, Vincent van Rossem van de Universiteit Amsterdam, en Jan Verrelst van awg architecten te Antwerpen. Alle drie gaven ze hun visie op het thema: Gebruik, daar gaat het om. Iets dat Peter ons altijd voorhoudt.

Gebruik van een kerk; daar gaat het om

 (dit is zo’n voorbeeld van gebruik: ‘Schrijver in de kerk” te Kiel-Windeweer, afgelopen zondag)
 
Terug naar vorige week vrijdag. De eerste spreker is creatief met krimp. Daar heeft hij ook een boekje over geschreven: Krimp! Volgens hem kan de dorpskerk heel goed voorzien in de essentiële behoefte van een leefbare gemeenschap om elkaar te kunnen ontmoeten.
Het mooie is dat Reint Wobbes –u weet wel, van de Zilveren Anjer☺- dit ook steeds benadrukt. Onze oude dorpskerkjes zijn bij uitstek geschikt als ontmoetingsplaats. Dit was vroeger al het geval. In de kerk kreeg je van alles mee. Er werden mededelingen gedaan over het dorp, inclusief de laatste roddels. Je kon er je nieuwe kleding showen. Wie niet naar de kerk ging, bleef verstoken van ontwikkelingen in het dorp.

Centraal in de bijdrage van Van Rossem was de vraag hoe historische gebouwen een  waardevolle plek kunnen blijven. In Amsterdam lukt dat niet zo goed geloof ik. In ieder geval niet met kerken. Er is nogal wat afgebroken. Het woordje waardevol krijgt echter steeds meer betekenis. Ik las onlangs het voorstel voor de BRIM 2013. De subsidiegelden voor kerken gaan waarschijnlijk van 65% naar 50%. Daarbij krijgen kerken die waardevol zijn voorrang.
De laatste spreker is mede verantwoordelijk voor al het moois straks in Leegkerk. Hij gaf voorbeelden van ‘verrassende, verbazende architectuur die zichtbaar maar soms juist ook onopvallend bijdraagt aan de identiteit van een dorp of streek’. Persoonlijk denk ik dat strikt genomen bijna alle architectuur hier wel onder valt. Verrelst had zijn lezing een mooie titel meegegeven. ‘Dienstbaar opdat het dierbare gebouwen blijven’. Bijna poëzie.

En dan waren er twee heel bijzondere concertjes. Beiden uitgevoerd door Hans Fidom. Ik begin met het tweede, een intermezzo tussen de lezingen door. Hans liet ons meegenieten van een compositie van John Cage: 4’33” Ruim 4 minuten stilte. De eerste seconden was ik wat giechelig. Maar daarna vond ik het eigenlijk erg prettig. Het eerste werk kregen we bij aanvang van de lezingen te horen. Eerst kon ik een brommend geluid niet plaatsen. Het bleek van het Schnitgerorgel afkomstig te zijn. Een akkoord uit de compositie Organ / ASLSP (As Slow As Possible). In 2001 gestart in de Buchardikerk in Halberstadt. En het duurt 639 jaar. Erg langzaam dus. Het leuke is dat wij een jaar hebben geadopteerd: 2512

Klangskulptur John-Cage-Orgel-Kunst-Projekt

Kirche Halberstadt

Even kijken: 490 woorden. Maar liefst 240 te veel. Erg he?

2 Reacties op “Een foute blog over een feestelijk symposium: Gebruik, daar gaat het om

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s