Bas Jan Ader

Ik kan nog net aanhaken bij In Search Of.  En waarom? De kerk in Nieuw Beerta is er een van ons. En heeft vanwege de familie Ader iets speciaals. De Canadese kunstenaar Rodney Graham had voor ons project Op Hoogte Gedacht een mooi concept. Met Monument to Bas Jan Ader wilde hij van Aders belangrijkste kunstwerken tableaux vivants of toneelstukjes opvoeren. En dan in een jaarlijks theater-event. Overigens had hij daarvoor niet de kerk van Nieuw Beerta in gedachten, maar die van Wehe. Het concept is uiteindelijk niet uitgevoerd. Wel is de kerk onderdeel van een ander project Landmerken.
Maar goed, terug naar In Search Of. Een sympathiek project. Dus hoop ik zo nog even wat reclame te kunnen maken. Voor zowel het project, onze kerk, en voor Landmerken. Op de website van In Search Of kun je lezen dat in het hele project geen werk van Bas Jan te zien is. Met opzet niet. Hiermee willen de makers benadrukken dat hij is verdwenen. Dat hij gemist wordt. Volgens hen kun je iemand slechts missen bij ‘afwezigheid’. Daarover kun je van mening verschillen. Maar een mooie gedachte is het wel.

Wat u in deze blog visueel niet hoeft te missen is de plek die van grote invloed is geweest op het werk van Bas Jan Ader. De kerk waar zijn vader predikant was. Waar deze een concert gaf op het kerkorgel voordat hij naar Jeruzalem vertrok. Op de fiets. En waar in de pastorie tijdens WOII onderduikers op zolder zaten. Het werd dominee Ader niet in dank afgenomen. Hij werd gefusilleerd toen zijn zoontje Bas Jan nog maar 2 jaar oud was. Zijn moeder heeft deze hele periode beschreven: Groninger pastorie in de storm. Daarin heet Bas Jan overigens Basjan.  In de kerk is een hoekje ingericht voor de familie Ader

Zo zal de kerk er ongeveer uit hebben gezien in de tijd van de kleine Bas Jan. De pastorie is na de wereldoorlog afgebroken, maar zag er zo uit. Aan de buitenkant in ieder geval. Van binnen was de keuken blauw geverfd. Dat is te lezen in het boek van mevrouw Ader.

Dat was toen. Hieronder de kerk zoals deze er nu uitziet.

mooi plaatje van het kerkhof, gemaakt door Willem Friedrich

Ik ben overigens met opzet niet ingegaan op het oeuvre van Bas Jan Ader. Dat doe je niet even in een paar zinnen. Bovendien is daarvoor nu juist ook In Search Of bedoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s