Dubbele loods, scheepswerf …

Misschien dat de titel voor verwarring zorgt. En dat u nu even een onzekere blik op het url-adres werpt. Hoeft niet. Alles klopt. En het gebouwtje hierboven is inderdaad géén kerk. Dit is nou die dubbele loods. Ooit onderdeel van het complex van de gemeentelijke gasfabriek van Groningen. Weet u nog? Het terrein tussen Bloemstraat en Bloemsingel? In 1854 opgericht, en eind jaren ’60 grotendeels afgebroken. Op een plaatje uit 1961 kunt u de dubbele loods zien. Op de oorspronkelijke locatie, vlak bij de bolgashouder. Herkent u het? Geheel rechts.

Van dat enorme complex zijn alleen het regulateurshuis en deze dubbele loods over. Beide monumenten zijn in bezit van het Groninger Monumenten Fonds (GMF). En dit GMF geniet onze ondersteuning. Administratief, bouwkundig en uitvoerend. Zo gek is dat ook helemaal niet. Het GMF streeft eigenlijk hetzelfde doel na als wij. Behoud van het monumentale erfgoed in Groningen. En ook zij probeert, net als wij, haar panden op een gezonde manier te exploiteren. De dubbele loods bijvoorbeeld. Ik heb de restauratie van het casco begeleid. Af en toe aardig puzzelen. Zoals het terugplaatsen van dakkapelletjes. Vele kapelletjes bekeken en dit zijn ze geworden. 

En soms bijstellen van plannen. Aan de achterkant van de loods zou een grote glazen deur komen. Met toegang tot een gezellig terras want waarschijnlijk is dat de toekomstige functie: een restaurant. De ingang van de nieuwe parkeergarage zit echter pal achter de dubbele loods. Geen gezellig terras dus. Nu zijn de 3 oorspronkelijke ramen weer ‘teruggerestaureerd’. De contouren van deze ramen waren nog zichtbaar. Van één raam zat zelfs het houten kozijn nog ingemetseld!

Op dit moment werken we ook aan de restauratie van de Sappemeerster scheepswerf Wolthuis.

(Misschien herinnert u zich het nog: een van de concurrenten van Vierhuizen tijdens de BankGiroLoterij in 2007).

Tja, ik blijf natuurlijk een kerkenman …..

2 Reacties op “Dubbele loods, scheepswerf …

  1. Pingback: Veel leven in de Brauerei | Groninger Kerken·

  2. Pingback: Een ontwerp voor vernieuwing en behoud | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s