Hendrik Bolhuis uit Wittewierum, scheepskok op de Titanic

Opnieuw een VIP die ik kan koppelen met een van onze kerken. Hij is geloof ik een beetje een hype geworden, deze Hendrik Bolhuis. Ongewild is hij verbonden met het ‘roemrijke’ verleden van de Titanic. Dit jaar is er al veel aandacht aan hem besteed. Zo is er een monument voor hem opgericht. Er is een expositie in het Scheepvaartmuseum hier in de stad. En afgelopen zomer de musical The Titanic Vaart Uit!  Honderd jaar geleden ging Hendrik als 27 jarige jongeman aan boord van dat giga-schip. Was er kok in het à la carte restaurant. In juni 1912 begon broer Klaas Bolhuis zich zorgen te maken. Een paar maanden eerder had Hendrik hem immers geschreven dat hij binnenkort terug zou keren naar huis. Naar Wittewierum. Niet veel later kreeg Klaas het bericht dat zijn broer de scheepsramp met de Titanic niet had overleefd.

Hennie-Bolhuis-in-Monte-Carlo-collectie-Han-Slager

Voor Hendrik een zeemansgraf. Ver van broer Klaas die begraven ligt op het kerkhof van Wittewierum. En dat is eigenlijk nóg een verbintenis met een roemrijk verleden. Wie momenteel Wittewierum zegt, zegt Abt Emo. In de 13e eeuw hoofd van het Premonstratenzer klooster Bloemhof. Bovenaan deze blog heb ik een vrije impressie van dit klooster gezet. Anno 2012 ziet deze plek er geheel anders uit. Er staat nu een eenvoudige kerk. Een combinatie van neogotiek en classicisme. In 1863 is het gebouwd door de aannemers Nieland en Huizenga. Naar een ontwerp van architect Nienhuis. Misschien is het u wel eens opgevallen? Het heeft namelijk bijzondere gietijzeren pinakels. Ook bijzonder, maar wat u niet kunt zien: de kerk is gebouwd op de oude 13e eeuwse funderingen van de romano-gotische kruisbasiliek. De kloosterkerk van 1238 met andere woorden. U kunt het zien, links op de ets helemaal bovenin. (Ja sorry; het is even wat heen en weer scrollen.)

fotograaf: Gaasendam

fotograaf: Gaasendam

En je hebt dat mooie, verstilde kerkhof. Hier feeëriek in beeld gebracht door André Eijkenaar.

D00582D005820022

Op dit kerkhof ligt dus de familie van Hendrik begraven. Maar op dit kerkhof wordt ook herinnerd aan klooster Bloemhof. Van kunstenaar Jan Kuipers is daar zijn Optima Philosphia Sapiente est Meditatio Mortis. Ik vertaal het even voor u: De hoogste vorm van wijsheid en filosofie is de contemplatie op de dood. Het is een eerbetoon voor de doden. En voor het religieuze verleden van de plek. Het kunstwerk is er een binnen ons project Op Hoogte Gedacht. En of Jan Kuipers dit nu zo bedoeld heeft of niet: ik zie het ook een beetje als een hereniging van Hendrik met zijn familie.WITTEWIERUM / 16-2-2007 / Kerkje, kunstwerk op het kerkhof / Foto: Omke Oudeman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s