Werkexcursie: (her)gebruik van kerken

leegkerk1Ik kan het het niet genoeg benadrukken: willen we onze kerken behouden dan moeten we ze gebruiken! Vorige week donderdag hebben wij (van instandhouding) onze collega’s meegenomen op kerkentocht. In een winters landschap hebben we 4 kerken aangedaan. Vier voorbeelden van gebruik van een kerk. En bijna evenzoveel voorbeelden van verschillende aanpassingen voor een goed gebruik. Met als meest extreme aanpassing de kerk van Leegkerk. U weet wel, die van het gouden blok. Maar ook die waar een nieuw soort koorafscheiding wordt gerealiseerd.
Het kerkje van Zuurdijk is ander verhaal. Hier zijn nieuwe voorzieningen in bestaande ruimten gerealiseerd. Het keukentje in de voormalige consistorie. Het toilet in het kolenhok. Aan de buitenkant niets veranderd. Van binnen (gelukkig) wel. Hieronder te zien: toilet achterin rechts, keukentje links. En vooruit, nog een vanaf de andere kant

08kerkZuurdijkInt5

08kerkZuurdijkInt4

In Garnwerd wordt de kerk al langere tijd veelvuldig gebruikt. Maar de eigenlijke reden waarom we hier waren is de buitenkant. De kerk staat momenteel in de steigers omdat er opnieuw moet worden gevoegd. De kleur heeft ons enig hoofdbreken bezorgd, maar het zou nu goed moeten komen. Dat gaan we beleven als het voegsel goed is opgedroogd. Heel mooi is hier ook het kerkhof. Collega Miriam zag  de schoonheid en heeft mooie plaatjes gemaakt. Die heb ik helemaal onderaan gezet. Niet alleen van Garnwerd overigens. Ook van Zuurdijk en Leegkerk. Van collega Gerda is het koude uitzicht op hoogte in Hornhuizen. En deze toren in de steigers.

A9_0MIXCYAA_EfN

Dan Hornhuizen. De kerkzaal wordt als dorpshuis gebruikt. Het bankenplan is daarom ingrijpend aangepakt: alleen de herenbank staat er nog. De toren is hier wel het meest veranderd. Onderdeel zijnde van Landmerken is deze uitzichtpunt geworden. Het feest begint al in het torenportaal. Daar staat nu een grote, koperen kijkkast. Van Studio Job is de gigantische kroonluchter.   

2012-06-06 14 19 32

Nieuwe afbeelding

2012-07-17 14 32 40

Zonder morren en met oprechte belangstelling hebben mijn collega’s onze verhalen aangehoord. Meegedacht waar gevraagd. Met gevaar voor eigen leven de soms spekgladde binnenweggetjes bereden. En ondanks hoogtevrees torentrapjes beklommen en klappertandend de mooikleurende lucht rond de ondergaande zon bekeken. De laatste keuze tussen a:slingertuin rond de kerk van Hornhuizen, en b: café Wongema was echter bijzonder snel gemaakt. Tot op het bot verkleumd snelden mijn collega’s naar de warmte van de overkant. Snel over hun schouder links en rechts kijkend: ‘Ja mooi die slingertuin!’ Dat dan wel weer. De slingertuin heb ik er nu maar even in warmere dagen bijgezet. 

IMG_3238

leegkerk3

                garnwerd

                 zuurdijk

                 garnwerd3

                 grafzerk zuurdijk20121213_151558

                20121213_153257

               A-AUgo8CAAAJE8C

2 Reacties op “Werkexcursie: (her)gebruik van kerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s