Essentaksterfte bedreigt onze kerkhoven

DSC03771 krewerd

Hebt u gisteren RTV Noord gezien? VIJFHONDERD essen worden gerooid in Marum. In Bedum zijn eerder al ruim 100 bomen gekapt. Essentaksterfte. In Groningen staan duizenden van deze bomen. Als er niet snel een adequate behandeling komt dreigt er een grote kaalslag. De essentaksterfte was dan ook een belangrijk agendapunt tijdens de vergadering van onze Kerkhovencommissie. En omdat een van de leden, Paul Burm, bomendeskundige is staat zijn verhaal hier centraal. Paul is ook  lid van de Iepenwacht Groningen (straks de Bomenwacht Groningen). Hij is overigens niet de enige deskundige binnen de kerkhovencommissie. Er zijn ook een paar gravendeskundigen. En een aantal flora en faunadeskundigen. Bovendien hebben allen kennis van de streek en de historie. Het werk van de commissie is erg belangrijk. Het is voor ons immers een schier onmogelijke taak om al onze kerkterreinen in de gaten te houden. Het zijn er ondertussen bijna 40!

De essentaksterfte is zeker niet de enige en eerste bedreiging voor bomen. Eerst was er de iepziekte. Begin vorige eeuw, zo vertelde Paul, stak deze ziekte de kop op. Veroorzaakt door een schimmel. Verspreid door de iepenspintkever. Die naam voorspelt weinig goeds. Maar niet alleen het kevertje doet kwaad. De ziekte is ook nog overdraagbaar door wortelcontact. Door intensieve behandeling en helaas soms ook het kappen van de boom, is de iepziekte gestopt.
Hieronder ziet u zo’n kevertje en daaronder zwamvorming op een verzwakte boom.

IMG_iepspintkever[1]

spint[1]

Het is echter net als in mensenland; de ene ziekte gestopt, en de volgende dient zich aan. In dit geval de kastanjeziekte. Vanwege haar ervaring besloot de Iepenwacht de strijd aan te gaan met deze ziekte. Een zogenaamde bloedingsziekte die de bomen verzwakt. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor zwam. Tja, en dan gaat het rap achteruit. Verschillende bomen op het kerkhof van Zuurdijk zijn zwaar aangetast. Een aantal van deze bomen is inmiddels gerooid. En mogelijk volgen er meer.

2012-04-30 17.11.56

En nu is er dan de essentaksterfte. Veroorzaakt door een zichzelf snel verspreidende schimmel. En in 2010 aangetroffen. Het vormt een grote bedreiging voor de boomrijkheid op onze kerkhoven want we hebben nogal wat essen staan.  Opnieuw is daar de Iepenwacht die de strijd aangaat. Tot nu toe is de enige aanpak sterk snoeien, en  rooien. Zoals dat in Krewerd is gedaan.

We zetten uiteraard alles op alles om de bomen te behouden. En zo nodig te vernieuwen. Want niets is zo mooi als een  lommerlijk kerkhof!

IMG_4875 zuurdijk

WOLTERSUM/ 24-8-2005 / Kerkhof achter de kerk./ Foto: Omke Oudeman

kerkhofroute 001

12 apostelen - 1

2 Reacties op “Essentaksterfte bedreigt onze kerkhoven

  1. Ik heb goed spul voor de dode takken ziekte, goede ervaringen met het bestrijden, zelfs ten dode opgeschreven kastanje bomen herstellen, idem beuk en vruchtbomen etc.
    Ik ben kweker van beroep.

  2. Pingback: 1153 bomen en 15 hectare grond | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s