Kunibert en Zuurdijk

0049400049400003

HER  HINDRICK KERKHER. YWE TO EWER. BAUKE TO EWE. HARMA MEYNERSSOEN KERCKVOGHEDEN  WEREN HERMAN MI GOET. ANNO DNI MCCCCLXXXII. MARIA BIN ICK GHEHETEN. KERSPEL TO SURDIKE LEITE MI GETE.

Deze tekst staat op de middeleeuwse, 669 kg zware luidklok in de kerk van Zuurdijk. Behalve de tekst veel bloemversieringen. En afbeeldingen van heiligen: Petrus, Paulus, Andreas, Bartholomeus, Johannes, Jacobus, Thomas, Mattheus. Dat is op zich al een behoorlijk aantal heiligen bij elkaar op één klok. Ik heb het even nagekeken in So menichmael ghij hoort den helderen clockenslach (Adolph Rots en Harry de Olde). Hierin heb ik nog 3 andere luidklokken gevonden met zo veel heiligen: Oostum (net als Zuurdijk door Henrik gegoten), Ulrum (hier is Herman de gieter) en Zandeweer. Deze laatste is gegoten door Kokenbacker. Het betreft allen 15e eeuwse klokken. In Zuurdijk heeft één heilige echter een status aparte: een in de nimbus meegegoten afbeelding van de heilige Kunibert, op de klok Kunbertus genoemd. Als u heel goed kijkt dan ziet u op de foto boven vaag deze heilige rechts van de M. Ik heb voor u even gegoogled en kan meedelen dat Kunibert van 627 tot aan zijn dood in 1663 de negende bisschop van Keulen was. In die hoedanigheid was hij één van de raadsmannen van koning Dagobert I. En na de dood van Pepijn van Landen werd Kunibert rijksbestuurder. Hij zette aan tot de schriftelijke herziening van het merovingische wetboek, de lex ripuaria. Tijdens zijn ambtsperiode bloeiden de kerken en kloosters in zijn bisdom.  Wilt u meer weten, kijk dan even op www.heiligen.net  Een van de attributen van deze heilige is overigens een duif. Deze zit dan ook netjes aan zijn voeten.

kunibert_54_k

Hieronder nog een afbeelding die ik vond op de naam Kunbertus, afkomstig uit de British Library

K013961

Terug naar de Zuurdijkster luidklok. De tekst geeft aan dat deze naar Maria is vernoemd. Dat is overigens de meest voorkomende eigennaam van een Noordnederlandse luidklok in de middeleeuwen. Maar wat is de relatie met Kunibert?
Hierover is een mailwisseling gaande tussen een aantal mensen binnen en buiten de stichting. Met als inzet de naamsverbondenheid van Kunibert aan Zuurdijk. Wat zou het bijvoorbeeld leuk zijn als ik hier en nu, en vooral namens de mailgenoten, met grote stelligheid Kunibert tot patroonheilige van Zuurdijk kan verklaren. Maar helaas; dat kan ik niet. Het enige dat ik met enige mate van zekerheid kan doorgeven is dat Kunibert uniek lijkt te zijn. En dat daarom de bewuste toepassing op de klok in Zuurdijk het bijzonder maakt.

Als toegift 2 plaatjes: een nostalgische ansichtkaart, waarschijnlijk begin vorige eeuw. En een recentere foto. Beiden met de kerk van Zuurdijk.

image003

01kerkZuurdijkExt1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s