Tinge en de torenlantaarn

IMAG1295
Sinds een week of twee hangt bij ons in kantoor een schilderij waarop de toren van Hornhuizen prijkt. Te leen van een familie uit Leeuwarden. Geschilderd in 1945 door J. Tinge. Al eerder is de toren geschilderd. Dat schilderij deed ons in 1997 besluiten om de kleurstelling van de lantaarn in ere te herstellen. Waar schilderijen al niet toe kunnen leiden.
schilderij002

Even een plukje geschiedenis. Nu de overheid haar handen van de canon afhaalt, krijgt u van mij gratis en voor niets wat plaatselijke historie. Waarschijnlijk is de toren in de 15e eeuw gebouwd. Was hoger, had drie geledingen. En hij had een zadeldaktoren. Daarvan heb ik bewijsmateriaal. Rond 1815 tekende vestingbouwkundige luitenant-kolonel Cornelis Rudolf Theodorus Baron Krayenhof de toren. (Deze Krayenhof gebruikte de toren ook als een van de meetpunten voor het maken van een ‘Groote kaart van de Bataafsche Republiek’ in 1798). Maar goed, die tekening maakte hij waarschijnlijk tijdens een inspectie van schade aan de toren. Een jaar daarvoor was de toren aan de zuidwestzijde over “een lengte van circa honderd voeten” ingestort. Op de tekening zie je links een rafelige rand aan het zadeldak. En ook zie je een gat boven de spitsboog op de 3e geleding. Niet lang na het maken van deze schets is besloten om de toren te herstellen. Daarbij is deze een kopje kleiner gemaakt. En voorzien van een andere spits.

toren1815tek.generaal Krayenhoff,schadetoren0018630018630001

0019710019710028
Zo, en nu slaan we voor het gemak even een kleine 200 jaar over. En komen aan in het jaar 1997. Het jaar van de restauratie van de torenlantaarn. Toen wij de kerk en toren overnamen was de lantaarn bordeauxrood geschilderd. Beetje saai nietwaar? Nu hing in het kerkelijk verenigingsgebouw naast de kerk, een schilderij van de kerk. Juist: het 2e van boven. Hierop is de lantaarn zonnig geel. Voor ons aanleiding om de kleurstelling aan te passen. Natuurlijk na uitgebreid kleurhistorisch onderzoek.

Op zoek naar de maker van dit schilderijtje kom ik uit bij het boekje ‘De kerk te Hornhuizen’. Uitgegeven t.g.v. de restauratie. Hierin lees ik dat dit schilderij ook geschilderd is door Jan Jacob Tinge! Nou; is dat niet leuk! Het jaartal doet mij wel wat twijfelen: jaren ’20, 30? Terwijl Tinge in 1916 geboren zou zijn?? Hm. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb contact opgenomen met de dochter van Tinge. Zij en haar broer herkennen het leenschilderijtje meteen. Maar weten ook te vertellen dat het andere schilderij inderdaad niet van hun vader is. Van wie het dan wel is? Ik weet het niet, maar als iemand het weet: graag een reactie. (Overigens hangt dit schilderij ondertussen in de kerk te Kloosterburen)
Zoon en dochter Tinge vertellen verder dat hun vader huisschilder was in Hornhuizen. In die hoedanigheid is hij ook werkzaam geweest in en op de kerk. Hetgeen hem bijna fataal is geworden. Tijdens de restauratie in de jaren ’50 bracht een val vanaf de steiger hem 12 weken lang in het ziekenhuis. In zijn vrije tijd was Tinge ouderling van dezelfde kerk. En mocht hij graag en niet onverdienstelijk schilderen. Maar dan op doek. En als u het schilderijtje hieronder ziet snapt u gelijk de vergissing in het boekje.

Wittewierum 011

Wittewierum 012

3 Reacties op “Tinge en de torenlantaarn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s