Er is er een jarig…….

DSC_0136

Komende zaterdag is het feest in Den Horn. Het kerkje staat er dit jaar 150 jaar. ’t Is een jonkie in onze kerkenfamilie. Maar haar geschiedenis mag er zijn. Die gaat zo’n 600 jaar terug. Weliswaar niet in Den Horn zelf, maar in Lagemeeden.  Daar staat aan de Kerkeweg een eenvoudig, 14e eeuws kerkje. In 1859 begint het kerkje te verzakken. Misschien als protest tegen de modernisering. Eerder zijn er namelijk in zowel de noord en zuidgevel grote ramen geplaatst. Niet alle verandering is vooruitgang. Voor het oude kerkje betekent het zelfs het einde. De kerkvoogden roepen de hulp in van Ir. Bruin Kops van Waterstaat. Deze wijt het verzakken aan een slechte fundering, maar ziet niet gelijk de noodzaak om rigoureus in te grijpen. De tweede keer dat hij langskomt wel. Hij raadt de kerkvoogden aan een nieuwe kerk op een andere plaats te bouwen. Zoiets hebben de voogden ook al bedacht. Maar het aanwijzen van een nieuwe plek blijkt niet zo makkelijk. Een deel van het kerkbestuur wil de nieuwe kerk midden in het gehucht Den Horn. Het andere deel ziet het liever bij de Kerktil, een bruggetje ten oosten van Den Horn. Er wordt gestemd. En het is niet geheel ondenkbaar dat deze stemming enigszins frauduleus verloopt. Daardoor wordt 1 stem méér voor bouw bij de Kerktil niet geaccepteerd. Het ongenoegen loopt hoog op. Uiteindelijk adviseert de Algemene Synode om de kerk bij de Kerktil te bouwen. En aldus geschiede. Een ontwerp van B.K. Nienhuis, opzichter van de Waterstaatskerk.

DSC_0157

Maar als u nu denkt dat de bouw in pais en vree verloopt: nou, nee. Er is namelijk nog een gevalletje luidklok. De oude, bijzonder zware klok uit de klokkenstoel van Lagemeeden is in 1858 al geruild met de lichtere klok van Ureterp. De kerkvoogden van Lagemeeden hebben ingezet op een torentje op hun kerk. Het materiaal voor de bouw hiervan ligt al klaar. Dat blijft nu dus ongebruikt liggen doordat de oude kerk is afgekeurd. Geen probleem, zo denken de kerkvoogden. Dan verplaatsen we de klok toch naar de nieuwbouw? Dat is al te gemakkelijk gedacht. Bewoners van Hoogemeeden en Lagemeden willen de klok ter plekke houden. En zien het al helemaal niet zitten dat de klok straks enkel nog maar gebruikt gaat worden bij diensten van hervormden. Hij is toch immers bedoeld voor alle gezindten!
Natuurlijk gaat die klok uiteindelijk wel naar de nieuwe kerk. Komt daar te hangen in een torentje van het opgeslagen bouwmateriaal dat ik zonet al noemde. De kerkvoogden betalen de nieuwbouw. De gemeente Aduard neemt het na de bouw over voor 200 gulden.
Wat een verschil met nu! Nu zijn er weliswaar geen kerkdiensten meer, maar is er de Stichting Vrienden van het Kerkje van Den Horn. Die verzorgt eendrachtelijk allerlei activiteiten. En anders dan vroeger, is er nu wel veel draagvlak in het dorp voor dit kerkje. Eind goed, al goed.  Daar hou ik van.

DSC_0144

Zo zag het kerkje eruit in de jaren ’80 van de vorige eeuw↓

0001

0003

0002

0004

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s