Aardbeving treft kerk Woltersum!


Precies een week geleden was ik getuige van de aanzet tot deze beving. Niet schrikken; het is allemaal nep. En het plaatje van deze jammerlijk ingestorte kerk heb ik van internet geplukt. (Maar dat had u natuurlijk al meteen gezien!) Het gaat om een simulatie van een aardbeving. Deze wordt uitgevoerd door bureau Arup. Dit bureau werkt onder meer in Nederland aan uiteenlopende aspecten van gebouw- en infrastructuurontwerpen. In dit geval is het doel: vaststellen hoe sterk gebouwen zijn wanneer er een aardbeving plaatsvindt. En natuurlijk hoe ze eventueel versterkt kunnen worden. Een preventief bouwkundig onderzoek dus. Op initiatief van de NAM. Dat wil zeggen; eigenlijk op initiatief van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Want in feite is hij degene die in juni een eerste rapport wil zien over het preventief versterken van de bestaande gebouwen in het bevingsgebied. Het huidige onderzoek is een van de in totaal 11 onderzoeken naar de gevolgen van de aardbevingen.

foto: DvhN

foto: DvhN

Ik heb vorige week met grote interesse en bewondering zitten kijken; op het kerkhof stond daar een driepoot met daarop een forse camera. Een speciale lasercamera die 50.000 (!!) opnames per seconde maakt.

foto: DvhN

foto: DvhN

Deze camera legt ieder detail van de kerk vast. Echt elke voeg is te zien. En niet alleen de buitenkant van de kerk. Ook van het interieur is er een 3D-scan gemaakt. Mijn collega’s van communicatie/informatie werden bijzonder hebberig toen ze dit op beelden van RTV Noord zagen. De camera heeft drie dagen in Woltersum gestaan. Nu wordt er een driedimensionaal computermodel van de kerk gemaakt. En op dat model wordt een aardbeving gesimuleerd. Eentje met een kracht van 5 op de schaal van Richter (redelijk zwaar dus). Dan is het kijken wat er gebeurt. Verbeteringen aanbrengen in de constructie in het computermodel van de kerk, en kijken of die helpen. Nu moet u niet denken dat ieder scheurtje straks voorkomen gaat worden. Het gaat om maatregelen voor aansluitingen van vloer op muur. Nu beslaat het onderzoek ongeveer 12 gebouwen. De NAM wil het onderzoek uitbreiden naar ongeveer 85 gebouwen. En daaronder zullen nog wel meer kerken zijn.

Overigens komen er videobeelden van dit onderzoek. Deze worden aan ons beschikbaar gesteld, en binnenkort dus ook aan u! Tot die tijd moet u het nog even doen met een aantal statische beelden. Gemaakt door Omke Oudeman. En ook bijzonder mooi!

20050824Woltersum07

20050824Woltersum10

20050824Woltersum11

20050824Woltersum12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s