Een multifunctionele watertoren

BJNCSA8CAAAdsWP

In het DvhN las ik op 7 mei, maar dan wel in 2012: Watertoren nog altijd leeg. (U kan het hier even nalezen: watertoren stad DvhN 7 mei). De plannen voor verbouwing lagen er al in 2009. Het heeft dus even geduurd, maar nu is het zover. De toren ondergaat in maagdelijk wit een metamorfose. Straks is zij multifunctioneel. Er kan dan worden vergaderd, geëxposeerd, gebrainstormd, gemusiceerd, getrouwd, gegeten. Noem maar op. Lastig om dit nu voor te stellen. Zeker als u dit plaatje nog even in ogenschouw neemt. Deze is genomen tijdens de perspresentatie, ook al weer 2 jaar geleden.

100_2025

Voordat de watertoren opnieuw in gebruik genomen gaat worden moet er veel gebeuren. Vloeren in het vat zodat er horeca in kan. Gevels worden geïsoleerd. Mechanische ventilatiesysteem aangebracht. Dat moet ook wel vanwege het risico op inwendige condensatie. En waar ook heel zorgvuldig naar gekeken is, is de draagconstructie van de toren. Wees gerust, deze is goed. Al die aanpassingen zijn weliswaar essentieel, maar daarmee is het ‘mooie’ er nog niet. Maar ook dat komt. Ik heb de plaatjes gezien van hoe Arcadis (architectenbureau) een en ander vorm gaat geven. Een artist impression. Kijk maar even mee. Met dank aan Arcadis voor gebruik van deze plaatjes!  En dankzij RTV Noord dit item

zaal begane grond

zaal begane grond

Impressie interieur

Impressie interieur

Lift aan de buitenkant

Lift aan de buitenkant

Nog even een stukje historie. Voor de ‘compleetheid’.  Zo bevindt zich in de Groninger archieven een ontwerptekening van de watertoren uit 1907. Deze tekening lijkt op het uiteindelijke ontwerp. Maar is op bepaalde punten toch geheel anders uitgevoerd. Zoek de verschillen: links de ontwerptekening, rechts het uitgevoerde ontwerp.

collectie RGA

collectie RGA

collectie RGA

collectie RGA

De 45 meter hoge toren is gebouwd naar aanleiding van de cholera-epidemie van 1866. Reden voor de gemeente om over te gaan tot de aanleg van een waterleidingnet in de stad. Nog niet gelijk een watertoren. Het water kwam in eerste instantie uit de Drentse A. Werd via een transportbuis naar de stad vervoerd. De NV Groninger Waterleiding was daarvoor verantwoordelijk. Deze bouwt in 1880 de eerste watertoren (gesloopt in 1970) vlakbij het Sterrenbos aan de Hereweg. De huidige toren kwam er eigenlijk ook dankzij nieuwbouw van het tegenwoordige UMCG. Een hele grote nieuwe waterafnemer. In de jaren ’20/’30 is de toren aan de voet nog uitgebreid. En in 1958 is het muurwerk rondom het waterreservoir vervangen. In de jaren ’70 had het alleen nog maar de functie van achtervang voor de brandweer. De laatste jaren zat er helemaal geen water meer in het reservoir. De stalen draagconstructie was verroest en water zou een te grote belasting geven.

Gelukkig is voor de watertoren Noord niet hetzelfde lot beschoren als dat van de Helper watertoren. Maar krijgt het vanwege haar cultuurhistorische waarde een geheel nieuwe functie!

bouw watertoren in 1907, collectie RGA

bouw watertoren in 1907, collectie RGA

4 Reacties op “Een multifunctionele watertoren

  1. En hoe zit dat met die andere watertoren in Groningen? Die aan de Hofstede de Grootkade? Nog in gebruik?

  2. Pingback: Veel leven in de Brauerei | Groninger Kerken·

  3. Pingback: Een ontwerp voor vernieuwing en behoud | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s