Kerkarchitectuur: symbiose tussen oud en nieuw

20120315_RemonstrantseKerk_14

Van architecte Moriko Kira kreeg ik een boekje met de spannende titel 言 語編集  を 可能にし. Iets dergelijks. De eigenlijke titel heeft andere karakters, maar die kan ik zo snel niet vinden. Voor degenen die dit niet leesbaar vinden: het boekje heet ‘finding architecture’. Moriko beschrijft 7 van haar projecten in Nederland en Japan. Het eerste project dat ze beschrijft is de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel in Groningen. Ons kerkkantoor! De tekst is voor het grootste deel in het Japans opgesteld. Wel is er een uitgebreide Engelse samenvatting. En veel mooie plaatjes. Maar voor mij is het vooral een prachtig voorbeeld van hoe oude en nieuwe architectuur symbiotisch samen kunnen gaan. Moriko vat het treffend samen: “Deep down, every building has universal value and conceals its power to change. It should be possible to detect this ability and recompose the architecture based on a new program. In such a way, the existing building will be reborn as if ‘built for the new function'”. Het is een voorbeeld van hedendaags gebruik van oude gebouwen. Een voorbeeld van niet bang zijn voor rigoureuze aanpassingen. Zo is er dus de Remonstrantse kerk. Maar ook is er de kerk van Leegkerk. Hierin is het opvallende gouden blok van AWG architecten er een. En de zware deuren als een moderne en functionele koorafscheiding: Je kan er de stoelen in kwijt. De nieuwe vormgeving van dit kerkje valt zo in de smaak dat ze bovenaan staat in de Grote Groninger Gebouwenenquete. Binnen de categorie ‘Herbestemming’ dan. U kan ook nog (net) uw stem uitbrengen!

Z3 Leegkerk gereed

Leegkerk web               20130407  014

Leuk onderwerp is dit toch. Ik ga nog even door. De toren van Uitwierde bijvoorbeeld. Misschien weet u het nog? Die zogenaamde trap van Piranesi? Maar ook een gloednieuw balkonnetje. Beiden ontworpen door Onix. Die zien er dus zo uit:

Toren Uitwierde de trap

2012-01-23 14.19.06

Met dank aan: Paulien de Haas, Academie Artemis Amsterdam

Met dank aan: Paulien de Haas, Academie Artemis Amsterdam

Van deze toren wordt regelmatig gebruik gemaakt. Niet alleen om te beklimmen en op het balkonnetje van het uitzicht te genieten. Maar ook voor bijvoorbeeld concerten. En de toren is al eens gebruikt voor een fotoshoot in het kader van een opleiding Allround Styling.

De foto helemaal bovenaan is er een uit een serie die Omke Oudeman van ons kerkkantoor heeft gemaakt. Zie hier de rest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s