Klein Wetsinge: Baken voor de toekomst

voorbeeld geperforeerd houten plafond

Architect Jelle de Jong uit Lemmer stuurde mij vorige week deze foto. Een voorbeeld van een geperforeerd houten plafond. Iets dergelijks zou straks zo maar in het 19e eeuwse kerkje van Klein Wetsinge kunnen zitten. Dit dorpskerkje gaat in metamorfose Leegkerk achterna. Niet alleen qua gedurfde aanpassing. Maar ook met de toekomstige bestemming: Het gebouw wordt straks rustpunt/pleisterplaats voor fietsers en wandelaars. (Met een laadpunt op zonne-energie!) Dat kan heel goed want Klein Wetsinge sluit aan op het provinciale routenetwerk fietsknooppunten. En op wandel/struunroutes. In het verlengde daarvan ziet de Stichting Het Groninger Landschap een mooie rol voor de kerk als informatiepunt. De beleving van het Reitdiepgebied staat hierbij centraal. Denk bijvoorbeeld aan exposities over het landschap. Of lezingen. En zeker niet onbelangrijk: historisch verantwoord herstel van het kerkterrein. Maar er is meer. Het kerkje wil het thema regionaal voedsel gaan uitdragen. Daarom wordt samenwerking gezocht met voedselproducenten, boerderijwinkels, eigenaren van moestuintjes in de buurt. Deze zouden de kerk kunnen benutten als etalage van hun waren en hun filosofie. Daarbij moet je denken aan folders, visitekaartjes, maar ook aan proeverijen.  Voor het dorp zelf wil de kerk straks de ‘Mooie kamer van het dorp’ zijn. Een sociaal-culturele ontmoetingsplaats. Die kamer ziet er dan heel anders uit dan hieronder. (Toch ook wel heel charmant vind ik).

/ Foto: Omke Oudeman

20110725KleinWetsinge07

Ook vorige week: een viertal aannemers was bij mij voor de aanbesteding. Spannend gebeuren. Voor hen welteverstaan. Na de zomerperiode begint Notebomers Bouwgroep met de grondige restauratie. Jelle de Jong heeft een innovatief ontwerp gemaakt. Hieronder heb ik een tekening van het restauratieplan gezet. De uitgebreide technische verhandeling zal ik u besparen. In plaats daarvan zal ik proberen twee bijzonderheden te schetsen. Onder het orgelbalkon komen twee identieke, gesloten ruimtes. Eén voor de keuken en één voor een vergaderruimte. Op de tekening te zien als twee ‘eieren’. Daar bovenop kan straks gewoon gelopen en gezeten worden. Je zou er bijvoorbeeld een hapje kunnen eten.  De volgende bijzonderheid is het toegankelijk maken van de kerkkap en een uitkijkcabine op het Reitdiepgebied dat achter de kerk ligt. In Groninger Kerken nr. 4, 2011, is meer te lezen. Hoe mooi kan je het hebben?! Ik zei het al; dit kerkje gaat Leegkerk achterna.

tekening klwets

Nog een tekening, weliswaar voor de verlichting maar hierop zijn die eieren beter zichtbaar:

plattegrond

Na de zomerperiode wordt dus begonnen met deze ingrijpende restauratie en verbouwing. Maar nu eerst: VAKANTIE! En in die vakantie houdt professor Propkop spreekuur in de kerk.

IMG_0100

Interieur Klein Wetsinge nu

4 Reacties op “Klein Wetsinge: Baken voor de toekomst

  1. Pingback: Slopen die kerken! | Groninger Kerken·

  2. Pingback: Materialisatie van een abstract projectplan | Groninger Kerken·

  3. Pingback: Metamorfose voor Obergum | Groninger Kerken·

  4. Pingback: HONDERD! | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s