Wij zijn POM!

© HS 6078

Eerst waren we AOM. En nu Professionele Organisatie Monumentenbehoud. Als enige kerkenstichting! Onze directeur twitterde al: daar zijn we heel blij mee! Leuk om POM te zijn. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe zijn we het geworden? Om met het laatste te beginnen: na heel veel werk. Je moet namelijk uit den treure kunnen aantonen in potentie POM-waardig te zijn. Dat betekent concreet een grote doos tot aan de flappen toe gevuld met het ‘bescheiden volgens artikel 32 van de Sim‘ : Jaarverslagen, jaarrekeningen, beleidsplan, statuten, overzicht eigendom, overzicht technische staat, instandhoudingsprogramma, plannen en begrotingen. Aangevuld met de gewenste gegevens over 4 recente projecten. We hebben uiteraard gekozen voor ons winnende kerkje Vierhuizen. Verder voor onze bijzondere synagoge Folkingestraat, Saaxumhuizen en Zuurdijk. Deze laatste  vanwege de restauratie van het Rohlfing-orgel. En als toetje hebben we er twee instandhoudingsprojecten aan toegevoegd: Stitswerd en Marsum.

20121008_Synagoge-Groningen_11

20121008_Synagoge-Groningen_03

En waarom zijn wíj nou aangemerkt als POM? Die vraag ging natuurlijk rond op kantoor. Behalve blijdschap en gepaste trots ook waarom? Wel, hierom:
Wij hebben een statutaire doelstelling tot instandhouding van cultureel erfgoed; instandhouding van monumenten is onze hoofdactiviteit; wij borgen de kwaliteit van de uitvoering van werkzaamheden bij beschermde monumenten; wij gaan structureel en consistent professioneel om met onze beschermde monumenten; wij zijn financieel stabiel; de helft van onze beschermde monumenten is in goede staat.
Dit verzin ik niet zelf hoor. Het staat allemaal in de brief van onze Minister! Maar dan met veel meer woorden omkleed.

En wat het nu eigenlijk betekent, POM zijn? Heel kort gezegd: het aanvragen en verkrijgen van subsidies zal een stuk gemakkelijker gaan.

IMG_4802

IMG_1063

4 Reacties op “Wij zijn POM!

  1. Misschien lukt het nu dan ook om de kerk van Aduard en het monument van Midwolde te verwerven. Want zoals dat nu gaat is een erg vreemde constructie.

  2. Pingback: Behoud van verval | Groninger Kerken·

  3. Pingback: Fondsenwerving: een vak apart | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s