Behoud van verval

IMG_5430

Bent u er ooit geweest? Die sfeer: zó mooi! De Mariakerk in Oosterwijtwerd is een van de oudste baksteenkerken in Oost-Groningen.  Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor onderhoud/restauratie van het kerkinterieur. En dat bevat echt veel. Eigenlijk alles. Het interieur heeft overigens een overwegend 19e eeuws karakter. Alhoewel sommige meubels weer uit de 17e eeuw dateren. De preekstoel en dooptuin bijvoorbeeld. Of de avondmaalstafel in het schip. Het houten offerblok is nog zo’n ouwetje.
Maar goed, restauratie is hard nodig. En het bezorgt mij enige hoofdbrekens. Ik wil namelijk graag én het kerkje behouden én haar uitstraling bewaren. Een bijna onmogelijke opgave. Ik kies in ieder geval voor behoudend restaureren, net als in Saaxumhuizen. Dus niet alle houtimitatie eraf en nieuwe erop. Nee, alleen die stukjes die vervangen moeten worden. Niet een plank in z’n geheel vervangen. Alleen het aangetaste deel is genoeg.

IMG_5425

IMG_5417

Stucwerk idem dito. Niet in z’n geheel stucen maar alleen die delen die eraf (dreigen te) vallen. Lapwerk? Zo zou je het kunnen zien. Maar juist dit lapwerk kan ervoor zorgen dat die vervallen sfeer behouden blijft. Mensen komen graag dit kerkje bekijken. Juist vanwege die hele specifieke sfeer.
Oplappen is overigens duurder dan alles in z’n geheel vervangen. Het kost simpelweg meer tijd. De restauratie zal op z’n vroegst in het voorjaar van 2014 starten. De aanbesteding moet eigenlijk nog beginnen. Het geld nog bij elkaar gezocht. Onze POM-status heeft in dit geval generlei invloed. Het gaat namelijk om provinciale gelden. Niet om rijksoverheid geld.
Als u hierop klikt krijgt u te zien hoe broodnodig de restauratie is!

IMG_5424

3 Reacties op “Behoud van verval

  1. Pingback: Fondsenwerving: een vak apart | Groninger Kerken·

  2. Pingback: Metamorfose voor Obergum | Groninger Kerken·

  3. Pingback: En dan nu: Eben Haezer! | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s