Graftombe Alberda van Ekenstein

2012-05-01 11.09.31

Soms werken we voor derden. Zoals nu met Landschapsbeheer Groningen. Drie jaar geleden heb ik op hun verzoek de bouwkundige staat van Alberda graftombe opgenomen. Met als opdracht alleen het direct noodzakelijke onderhoud in kaart te brengen. Dat wil zeggen: schilderwerk aan beide buitendeuren. Het werd mij echter algauw duidelijk dat alleen schilderen niet afdoende is. Metsel en voegwerk binnen en buiten zijn ook niet meer in goede staat. Daarom een plan opgesteld om de gehele graftombe terug te restaureren. Vorige week zijn we gestart.
De neogotische graftombe staat op het kerkterrein van de Nederlandse Hervormde kerk in Tjamsweer. Jonkheer Willem Carel Anthoon Alberda van Ekenstein liet het rond 1880 bouwen. In de kelder rusten in 8 kisten en 1 urn de stoffelijke resten van de familie Alberda . De voormalige bewoners van landgoed Ekenstein. Het wapen van deze familie zit boven de ingang van de grafkelder.

2012-05-01 11.08.54

Iedere restauratie brengt bijzondere dingetjes met zich mee. Zo ook hier. Bijzonder is natuurlijk het gegeven dat deze grafkelder nog in het bezit is van de familie Alberda. Dat betekent in ieder geval dat er toestemming gevraagd moest worden om überhaupt te gaan restaureren. En in het verlengde daarvan: toestemming + monumentenvergunning voor het restauratieplan dat ik heb opgesteld. Waaronder dus de deuren. Overigens is er sprake van drie deuren. De twee deuren die ik noemde en nog een binnendeur. Alle drie zijn ze van eikenhout. De buitendeuren met een staalplaat aan de achterzijde. Dit om ongewenst bezoek te voorkomen.
Nog meer bijzonders: achterin de graftombe zijn twee gave grafstenen. Deze zijn van leden van de familie Alberda, lagen al op het kerkhof toen Carel Anthoon de graftombe er overheen liet bouwen. Op de bovenste foto kunt u gelijk zien dat het interieur opgeknapt moet worden. Dit moet overigens met de nodige voorzichtigheid gebeuren. De kisten die er staan kunnen niet worden verplaatst. Daarvoor is het materiaal te veel verzwakt. Er moet dus omheen worden gewerkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tenslotte de eterniet leibedekking. Maar dan vooral wat eronder zit. Aan de bedekking op de toegang kunt u zien dat hieronder stenen platen zitten. Zandstenen platen. Dezelfde zitten onder het lager gelegen leiendak. Het allerliefste wil ik ook dit terug restaureren. Maar het is te duur. Het zou zo’n 3000 à 4000 euro gaan kosten en dat is er nu even niet. Jammer.

2012-05-01 11.10.16

2012-05-01 11.09.17

2 Reacties op “Graftombe Alberda van Ekenstein

  1. Pingback: Dood van het kerkhof? | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s