Slopen die kerken!

Afgebroken kerk van Groot Wetsinge

Afgebroken kerk van Groot Wetsinge

Omdat we het kerkje van Klein Wetsinge heel binnenkort gaan verbouwen verdiep ik me in archiefonderzoek naar dit kerkje. Met dank aan Wija Friso want zij duikt voor ons al sinds jaar en dag in archieven. Het eerste dat ik lees is de vraag hoeveel het gekost zou hebben om de eeuwenoude kerk van Wetsinge te behouden. Of die van Sauwerd. In 1840 vond niemand het de moeite waard op de barricaden te gaan staan om afbraak te voorkomen. Schijnbaar niemand die toen oog had voor de historische context van de oude kerken. Het lijkt alsof zonder blikken of blozen bijvoorbeeld de grote grafkelder van de bewoners van de Onstaborg werd geruimd. Maar de kerkelijke gemeente Wetsinge-Sauwerd was in 1838 een heel kleine gemeente. Niet in staat kosten voor onderhoud of herstel van beide kerken te betalen. In die tijd was men vooral pragmatisch. Als vanzelfsprekend werd een oude kerk opgeofferd voor een nieuwe kerk. In breder kader speelde er nog meer. Iets met betrekking tot slepende conflicten tussen katholieken en protestanten over het recht op een oud kerkgebouw. Als u wilt kunt u hier meer lezen over deze zaken: Kerk van staatswege gebouwd.

Fundamenten oude kerk Groot-Wetsinge

Fundamenten oude kerk Groot-Wetsinge

Voor de kerkelijke gemeente Wetsinge-Sauwerd was er een subsidie van het Rijk, een bedrag van de Synode en een lening van de bank. Ook probeerde de gemeente geld te genereren door verkoop van afbraakmateriaal. In 1939 werden tufsteen, klokken en uurwerk van beide kerken aangeboden. Het jaar erop eerst materiaal van de oude kerk van Sauwerd: “EIKEN en GREINEN balken, dito zolderposten, dito kerkbanken, en tien duizend Roode en Blaauwe dakpannen”. Een paar maanden later afbraakmateriaal van de kerk van Wetsinge.
Van al dit geld wilden de kerkvoogden eigenlijk een vrij grote kerk bouwen. Maar u weet; uiteindelijk kwam er in Klein Wetsinge een klein neoklassiek zaalkerkje. Gebouwd door aannemer Gerrit Tjapkes Bos uit Bedum. Naar model van het kerkje te Uitwierde.

Zou dit alles hebben plaatsgevonden anno nu? Ik betwijfel het. Zonder overigens een vermanend vingertje uit te steken naar onze 19e eeuwse medemens. Maar tegenwoordig staan we wél op de barricaden voor behoud van oude kerken. En is het treurig voor de Stichting Restauratie kerk Garsthuizen bijvoorbeeld, als alle inspanningen vergeefs blijken.

deplorabele staat kerkje Garsthuizen

deplorabele staat kerkje Garsthuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s