Dood van het kerkhof?

IMG_4953

Ik denk het niet. Maar dat men vreest voor de teloorgang bleek wel tijdens een symposium van netwerkproject Levend Erfgoed. Het klopt ook wel dat er verwaarlozing dreigt van kerkhoven. Dat monumentale graven vervallen raken. En dat landschappelijk waardevolle elementen verdwijnen. Er is steeds minder geld beschikbaar. Je moet dus van goede huize komen en een vasthoudendheid tonen om kerkhoven en begraafplaatsen te behouden. Vasthoudendheid blijkt wel uit het restauratieplan om het kerkterrein van Wirdum te gaan restaureren. Dit plan dateert zeker van vier jaar geleden, maar werd ook al genoemd in een nóg eerder verschenen publicatie: Identiteitsvisie Damsterdiep. Hierin wordt als een van de kwaliteiten van de Damsterdiepzone de “talloze monumentale kerken en begraafplaatsen genoemd”. Dankzij het Damsterdiep-project wordt ook de graftombe Tjamsweer opgeknapt.
Op het kerkhof van Wirdum staan niet bijster veel grafmonumenten meer. Maar wat er nog staat willen we behouden. Niet alleen de grafzerken, maar ook de overige zogenaamde grijze elementen. In concreto: hekwerk, stenen trappen, paden, lantaarn, en hekwerken om grafmonumenten.

0047870047870005

Veel zerken zijn in de loop van de tijd geruimd. Hetzelfde geldt voor de grafhekken. Deze zijn te vaak verdwenen omdat men ze niet meer mooi vond. ‘Lelijk’ geworden door de tand des tijds. Tja, wat is lelijk… Heel jammer vind ik dit verdwijnen van karakteristieke grafelementen. Er stonden hier veel Jugendstil hekjes.
Twee mooie voorbeelden van grafhekken wil ik u niet onthouden. De eerste staat op het kerkhof van Wittewierum. Hier levert de tand des tijds pure schoonheid. Het tweede, op het kerkhof van Westerwijtwerd, is in 2010 (geloof ik) met geld van een van onze onvolprezen (oud)vrijwilligers opgeknapt.

Wittewierum

voor de restauratie

voor de restauratie

na de restauratie

na de restauratie

Een Reactie op “Dood van het kerkhof?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s