Kroonluchter op z’n kop

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ooit was deze stoffige hoop schroot verlichting. Drie zesarmige kroonluchters van smeed en gietijzer die rond 1900 glorieus op gas hingen te branden in de hervormde kerk Grijpskerk. Als gaslamp hingen ze met de armen omhoog gekruld. In de jaren ’20 zijn de luchters geëlectrificeerd. Daarvoor waren enkele aanpassingen vereist. Een ervan is dat de luchters in omgekeerde toestand verder gingen.  In 1967 werd de hervormde kerk Grijpskerk gerestaureerd en verhuisden de luchters naar Niezijl.  Daar hadden ze een mooi plekje totdat ook in Niezijl gerestaureerd ging worden.

Grijpskerk begin 20e eeuw. bron: archief Liturgisch Instituut R.U.G.

Grijpskerk begin 20e eeuw. bron: archief Liturgisch Instituut R.U.G.

Hier hangen ze nog in Niezijl

Hier hangen ze nog in Niezijl

en hier liggen ze al op de vloer

en hier liggen ze al op de vloer

De luchters werden uit de kerkzaal gehaald en belandden op zolder. Van smeed/gietijzeren kroonluchter met goud- of bronskleurige verf, naar ijzer bedekt met een dikke laag stof. Het is wat.
Geen wonder dat al een hele tijd dé grote wens van de plaatselijke commissie was: luchters terug in de kerk. Hieraan werd een aantal weken geleden gehoor gegeven. Met geld deels van de plaatselijke commissie, deels van ons, is Smederij – Atelier Ron Caspers er mee aan de slag gegaan. De hoop schroot heeft hij geïdentificeerd als twee complete kroonluchters. De derde bleek incompleet en gaat een dienstbaar leven in voor zijn broeders (wordt opgeslagen voor onderdelen).
Inmiddels hebben de luchters een metamorfose ondergaan. Alle delen zijn geschuurd en passend gemaakt. Er is nieuwe electra aangebracht met porseleinen fittingen en led lampen. De glazen lampenkappen zijn schoongemaakt en gemonteerd. (Een van de kappen zat overigens verpakt in wel heel bijzonder papier, hieronder te zien). Alle delen zijn opnieuw gelakt met goudkleurige brons-oxide. Het resultaat? Beeldschoon! Ik zou ze zó in mijn huiskamer willen hangen. Maar dat gaat niet gebeuren. Vanaf 20 december gaan ze hun vierde leven in. Hangen ze weer op hun vertrouwde plekje in de kerk.

Van Ron Caspers kreeg ik zojuist deze foto’s. Hierop kunt u de metamorfose nog een keer bekijken.

DSCF2829 - kopie

DSCF4803 - kopie

DSCF4757

DSCF4814 - kopie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s