Een luiklok van Van Wou

20130723_Baflo-Toren_02

Sinds september zijn wij de trotse eigenaar van de toren van de Laurentiuskerk in Baflo. In het persbericht dat mijn collega van pr/communicatie toen schreef staat: “De monumentale toren is een rijksmonument en is zeer bepalend voor Baflo. Daarnaast heeft de toren een maatschappelijke functie omdat de klok wordt geluid bij kerkdiensten, begrafenissen en bijzondere gebeurtenissen”.  Deze luiklok nu is er een van de beroemdste klokkengieters die ooit in West-Europa hebben gewerkt. Geert van Wou I. Nummer I heeft te maken met zijn zoon Geert die ook klokkengieter was. Nummer II dus. Maar goed, Geert sr was een zeer goed bronsgieter en hij kon klokken nauwkeurig op toon gieten. Hij leefde en werkte in de 15e en 16e eeuw. Vanaf zijn 24e tot aan zijn dood in 1527 (nu mag u zijn geboortejaar uitrekenen) heeft hij honderden klokken gegoten. Daarvan zijn er vandaag de dag nog ongeveer 140 over. Dankzij die hoge kwaliteit. Zijn topstukken betreffen eigenlijk de zware luiklokken. In Duitse steden hangen er enkele, waaronder de beroemde Gloriosa-klok in Erfurt (1497). Maar zijn allergrootste gelui is die van de Domtoren van Utrecht. Ooit hingen er 13 Wou-klokken. Nu zijn er nog zes over.

20130723_Baflo-Toren_26

In de provincie Groningen goot Geert van Wou tenminste 3 klokken voor de Der Aa-kerk. Deze zijn in de loop van de tijd verhuisd naar Kloosterburen, ’t Zandt, en Borger. In Zeerijp hangt de Anna- en Jacobklok, in 1502 door Geert gegoten. Hij had ook nog de Jezus-Maria-Johannesklok gegoten, maar deze scheurde in 1953.  En een voor Baflo dus. Net als de Anna-en Jacobklok in 1502 gegoten. Het randschrift vermeld: + IHESUS MARIA IOHANNES GERHARDUS DE WOU ME FECIT ANNO M CCCCC II+
Nog een enkel technisch gegeven voor de liefhebber, afkomstig uit So Menichmael ghy hoort: Middenklasse in grootte: doorsnede 87,3; goede luikwaliteit; gewicht 446; slagtoon: ais1; functie: luid en slag; ophanging: kruk. Dit laatste nu, zo heb ik me laten vertellen, is een beetje jammer. De klankrijkdom van een luidende klok aan een krukas is namelijk slechter dan een klok aan een rechte as. Het geluid is minder galmend, ietwat blikkerig. Voor de oprechte luidklokliefhebber wellicht een klein minpuntje.

20130723_Baflo-Toren_28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s