Op hoogte gedacht en in licht tijd en ruimte

20070216Woltersum02

In mijn kerstvakantie een bezoekje gebracht aan het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Speciaal voor een overzichtstentoonstelling van de Bossche kunstenaar JCJ Vanderheyden. In 2011 was afgesproken dat deze zelf de tentoonstelling van zijn werk zou inrichten. Helaas is hij in 2012 op 81 jarige leeftijd overleden. De expositie is er wel gekomen. Met als rode draad: begrenzing en deling, concentratie en spreiding, leegte en weerkaatsingen.
Het werk van Vanderheyden bestaat uit schilderijen, foto’s, grafieken, boeken, en …. één enkel ruimtelijk object. Ik ben bijzonder trots dat dit unieke werk op ons kerkhof te Woltersum staat. In 2006 heeft Vanderheyden hier op de punt van de wierde het kunstwerk Poort en bank gerealiseerd. Als je op de bank gaat zitten wordt de poort een kader dat een deel van het land isoleert. Begrenzing en ruimte.

Vliegtuigraampje en Poort en bank: voorbeelden van begrenzing en ruimte Poort en bank

Vliegtuigraampje en Poort en bank: voorbeelden van begrenzing en ruimte

Het kunstwerk is er een in Op Hoogte Gedacht – Beeldende kunst op kerkhoven in de provincie Groningen.  Een project van ons en onze partners in deze: SKOR en de Provincie Groningen.

Op kantoor hebben we nog meer unieke stukken: een aantal maquettes van deze kunstwerken. En ook nog een origineel: het witte kunststoffen tekstbordje van Zuurdijk. Dit kunstwerk van Stanley Brouwn zat op de kerkmuur vastgeplakt maar was op een gegeven moment weg. Onvindbaar. Er toen maar rap vervanging tegenaan geschroefd. Bij een maaisessie in het voorjaar werd het origineel vanonder het gras geplukt. Compleet met lijmresten aan de achterkant.
Omdat ik door het museumbezoek helemaal in ‘the mood’ ben geraakt, heb ik nu mijn eigen expositietje ingericht. In de hal op de tweede etage van onze kantoorkerk. Als u toch al van plan was de Installatiekunst van Katharina Schultz  in de blob te bekijken, loop dan eventjes dat halletje in.

IMG_1057

3 Reacties op “Op hoogte gedacht en in licht tijd en ruimte

  1. Mooi om Uw reactie te lezen op de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum van JCJ Vanderheyden. Vanderheyden was trots op zijn werk met Poort en Bank waardoor je kunt uitkijken over de einder in Groningen bij Woltersum. Hij publiceerde foto’s van het werk in enkele van zijn boeken. Ik werk al enkele jaren aan een documentair overzicht van alle kunstwerken van hem en door een opmerking in Uw artikel vroeg ik mij af of de maquette van Poort en Bank zich bij U bevind?
    Wellicht bent U ook op de hoogte van andere werken van JCJ Vanderheyden in Uw omgeving?
    Met vriendelijke groet,
    Aloys van den Berk (aloysvandenberk@hotmail.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s