Een trap die nergens toe leidt

Toornwerd 2009081813

Deze opmerking maakte iemand onlangs. En eigenlijk kwam die heel goed van pas omdat ik ernstig aan het nadenken was over een nieuwe blog. Deze nergens-toeleidende-trap wordt deze maand aan ons overgedragen. Samen met het kerkhof en het klokkentorentje erachter. Blijkbaar leidt de trap toch ergens toe. Het is een welhaast majesteitelijke trappartij, waarachter je bijna een landgoed verwacht. De trap is overigens een oude bekende van ons. In 2005 heeft oud-collega Menno Sikkink een restauratieplan voor de kerkhoftrap opgesteld. In opdracht van Stichting Landschapsbeheer Groningen. Anno 2005 was het slecht gesteld met de kerkhoftrap. Ik citeer: …” zijn als gevolg van onvoldoende dwarsverankeringen, de keermuren van de trapdam uiteen gedrukt”. Verder was de fundering van de trap verzakt, metselwerk gescheurd, rollagen losliggend. En om de ellende te completeren ontbraken tientallen profielstenen, waren natuurstenen blokken gescheurd. Vergeet ik bijna nog te vermelden dat een ornament van de hekpost verdwenen was. Het zag er, kortom, niet meer uit. En het werd nog erger toen de restauratie een aanvang nam.

IMG_4390

IMG_4398

U weet; wij zijn voor handhaving en behoud. In geval van deze trap bleken kwaliteit en fundering naatje. Daarom besloten we de trap zorgvuldig uit elkaar te nemen. Oftewel: slopen. Wel met beleid natuurlijk want de wederopbouw van de trap moest met zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal.
Nu is het zo dat het kerkhof op een wierde ligt. Althans op een restant ervan. Vandaar ook de trap. Tussen 1893 en 1906 is de wierde voor een deel afgegraven, waarbij veel archeologische materialen zijn gevonden. Verschillende soorten aardewerk bijvoorbeeld. Een kralensnoer. Bronzen en ijzeren voorwerpen zoals een Karolingische sleutel. Voorbeeld ervan ziet u hieronder.

2e2ihpc

Omdat ook nu weer flink gegraven ging worden heeft oud-collega Menno in 2005 om archeologische begeleiding gevraagd. Kijken of er wederom archeologische voorwerpen of sporen aan het licht zouden komen. En kijken of er aanvullende gegevens verkregen zouden worden over de ouderdom en fasering van de wierde van Toornwerd. Helaas zijn er geen grote schatten opgegraven. Maar er zijn wel twee grondsporen (afvalkuil en paalgat) gevonden waarin middeleeuws materiaal is aangetroffen. Opnieuw sporen van middeleeuwse bewoning. Waar een trap al niet toe leidt.

Toornwerd IMAG2957 (2)

Toornwerd 2009081814

2 Reacties op “Een trap die nergens toe leidt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s