Ecologische kerken!

 

Parapluutjesmos in Uitwierde

Parapluutjesmos in Uitwierde, foto Erik-Albert de Winter

Dit jaar wederom volop onderhoud aan kerken. In Middelbert is begonnen met onderhoud aan klok en toebehoren in de kerktoren. Ook begonnen is Jan Doevendans van Buitenbedrijf BZZ. Als ecoloog is hij er verantwoordelijk voor dat onderhoud en restauraties volgens de Flora en Faunawetgeving correct uitgevoerd worden. Toen Jan zijn inspectieronde in Middelbert startte, belandde hij in een wolk van grasvliegjes. Als leek zijnde zou ik geneigd zijn vooral om me heen te gaan meppen. Die vliegjes, formaat fruitvlieg, gaan in plekken zitten waar je ze niet wilt hebben. Neusgaten bijvoorbeeld. Ogen en oren zijn ook geliefd. Jan Doevendans weet beter. ’t Is niet dat deze grasvliegjes wettelijk beschermd zijn, maar de dieren die deze vliegjes eten wél! Graspiepers en veldleeuweriken bijvoorbeeld.
Grasvliegjes overwinteren graag in hoge gebouwen, zoals een aantal van onze kerken. Daar bivakkeren ze in grote aantallen. Zó veel dat het wel behang of tapijt lijkt. Het ziet er niet uit, maar is geheel onschuldig. Ze slapen alleen maar. Het is overigens wel bijzonder dat Jan ze aantrof. In zijn 25-jarige loopbaan als ecoloog was dit pas de 5e of 6e keer!

grasvliegen komen tevoorschijn, foto Jan Doevendans

grasvliegen komen tevoorschijn, foto Jan Doevendans

Na de winter verspreiden de vliegjes zich over ouderwetse grasvelden. Niet van die gladgestreken, moderne productie weilanden. Maar graslanden met slootkanten en bermen. Met paardenbloemen, pinksterbloemen, boterbloemen, madeliefjes. Daar houden grasvliegjes van. En, dat mag duidelijk zijn, daar houden de graspiepers, veldleeuweriken en mussen ook van!
Meer dieren vinden het goed toeven in onze kerken. Vleermuizen, kerkuilen, en gierzwaluwen bijvoorbeeld. En ook daar is de inspectie van Jan Doevendans op gericht. In overleg met de aannemer ervoor zorgen dat het nestel-, woon- of overwinteringsplekje tijdens de werkzaamheden ontzien wordt.
Doevendans gaat regelmatig even op bezoek. Kijken of alles gaat zoals het zou moeten gaan. Laten zien dat naleving van de Wet een serieuze aangelegenheid is. Maar ook dat het voor ons als Stichting serieus bedoeld is. We laten soms zelfs extra woonmogelijkheden maken.

Uilenpan

Uilenpan, foto Jan Doevendans

Vleermuiskast, Oosternieland

Vleermuiskast, Oosternieland

Voor mij is het duidelijk dat onze kerken niet alleen historisch en cultureel van belang zijn. Ook ecologisch gezien zijn ze belangrijk. Flora en fauna horen bij onze kerken. Ook planten zoals tong- en muurvarens. De huidige tijdgeest past erbij. Vrijwel alle vogels en veel dieren, waaronder vleermuizen en vlinders zijn beschermd. Tegenwoordig vind je geen jonge vleermuizen of gierzwaluwen meer terug in containers voor bouwafval.

Muurvaren in Uitwierde

Muurvaren in Uitwierde, foto Erik-Albert de Winter

mannetjesspreeuw, foto Jan Doevendan

mannetjesspreeuw, foto Jan Doevendans

Voorjaar in Wittewierum, foto Albert-Erik de Winter

Voorjaar in Wittewierum, foto Albert-Erik de Winter

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s