Klein onderhoud

gevelr7

Met Ron van Zeeman Schoonmaakbedrijf even op en neer naar Oldehove. Daar moet een ophangsysteem komen voor schilderijen en dergelijke. Maandag had Ron al een soortgelijk systeem in Niebert geplaatst. En Nuis van nieuwe afwateringsbuizen voorzien. Rons’ bedrijf is een van de bedrijven die onderhoudsklussen voor ons verricht. We noemen dat klein onderhoud. Alhoewel dat kleine wel eens behoorlijk omvangrijk kan uitvallen. Rijdend van kantoor naar de Liudgerkerk  hebben we het zo over de verschillende klussen die Ron voor ons heeft uitgevoerd. Op mijn vraag naar de meest gedenkwaardige klus heeft hij snel het antwoord: het ‘ramenlappen’ van de Der Aa-kerk. Gedenkwaardig vanwege de uniciteit: die ramen lap je eens in je leven. Gedenkwaardig vanwege de hoeveelheid werk: een hele week lang met z’n zevenen schoonmaken. En gedenkwaardig vanwege de kosten: er moest een hoogwerker aan te pas komen.

En als je dan eenmaal aan de praat bent komen er meer klussen voorbij. Het reinigen met nevelstralen bijvoorbeeld. In Tolbert is hiermee de verf uit de galmgaten verwijderd. Of telescopisch wassen met kalkvrije water voor kwetsbaar houtsnijwerk zoals dat in Pieterburen.  Specialistisch reinigen waarvoor je inzicht moet hebben. En waar je volgens Ron ook echt een bepaald gevoel bij moet hebben.

nevels7

05

Door het gesprek met Ron word ik op de idee gebracht maar eens te bloggen over dit soort van onderhoud. Klein onderhoud dat wekelijks, dagelijks zelfs, plaatsvindt. En dat dus om heel verschillende klussen kan gaan. Waar ligt de grens van jouw kunnen, vraag ik aan Ron. “Ik kan veel, maar als te klus te groot is of te specialistisch dan ligt daar de grens”, is het antwoord.  “Koper solderen, daar begin ik niet aan. Te specialistisch.”
Ik moet op dat moment heel even denken aan de regenbuizen van de kerk in Nieuw Beerta. Plastic afvoerbuizen, door Ron koperkleurig geverfd. Anti-koperdiefstal buizen, zeg maar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s