Alles in de was!

 

pieterburen 18-4-2014

Zo ziet het zijpaneel van een van de banken er nu weer uit. Mooi nietwaar? Weg witte waas van wasbeits, zoals hieronder. Nu ziet dat er sowieso erg slecht uit en daar gaat dan ook iets aan gebeuren. Daarover straks meer. Eerst verder met het kleurherstel van de banken.

foto: Wim Bastiaanse

foto: Wim Bastiaanse

Het is eigenlijk een proefpaneel. Yvonne Nijlunsing van Nijlunsing Restauratie en Meubelontwerp ontfermt zich erover. Allereerst heeft ze onderzocht wat nou eigenlijk de oorspronkelijke kleurstelling is geweest. Voordat de wasbeits toesloeg. Na grondige reiniging van het paneel heeft ze eerst een nieuwe waslaag aangebracht. Deze droog geföhnd en vervolgens bijgewerkt met een laagje natuurlijke lijnolie. En nu is het een kwestie van langdurig drogen (zo’n 2 maanden) en afwachten. Als het goed opdroogt, dus als de kleur zo mooi blijft, nog een laatste laag. En wederom drogen. Na de zomerperiode zal blijken of de proef goed gelukt is. Ik verwacht van wel. En als dit zo blijkt te zijn, krijgen straks alle banken dezelfde behandeling. Als we tenminste de financiering rond krijgen. De proef is bekostigd uit de Brim. Daar is deze eigenlijk niet voor, maar een klein beetje geld voor kerkmeubels mag.

20140416_140316

Nu de herenbank. Veel hout, vooral aan de onderkant, is aangetast door vocht en beestjes. Het snijwerk is aangetast. En zo zijn er meer dingen. Restauratie is dringend gewenst. En dat gaat dan ook gebeuren in de werkplaats van Jan Hendrik Polhuijs van den Ouweland. Hij en Richard Meulenbeek gaan het aangetaste hout herstellen, beschadigd snijwerk aanhelen en bijsnijden. En als de kleurproef naar verwachting slaagt, dan krijgt ook de herenbank dezelfde was en lijnoliebehandeling. Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als alle houtwerk behandeld wordt. Maar je moet wat te wensen overhouden.

07

 

 

 

Een Reactie op “Alles in de was!

 1. Restauratie methode,..!! na het reinigen van een proefdeel, wordt het gedeelte in de was gezet, nadroging met föhn, wordt het proefdeel ingestreken met lijnolie, nadroging, verwacht 2 maanden eventueel herhaald. Voor mij is dit een omgekeerde methode, eerst wordt een vettelaag aangebracht, dan een traag drogen olie, vanzelf sprekend zal dit enige maanden gaan duren voor een daadwerkelijke droging.

  Methode restauratie opleiding,
  – kleurlaag aanbrengen in lijnolie.
  – nadroging, min 2 à 3 week.
  – waslaag aanbrengen.
  – eindlaag is altijd was
  (in deze situatie)

  Lex vd Zwaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s