Vijftig nieuwe graven?

OosterwijtwerdDSC01904_resize (4)

Ik zou het in neonletters boven bedden willen plakken: gebruik van kerken = behoud kerken! Kerkhoven idem dito. Gebruik van kerkhoven geeft levendigheid, betrokkenheid.  Ik ben heel erg blij met die 6 kerkhoven van ons die altijd in gebruik zijn gebleven. Maar we hebben er ondertussen 40. En er komt nog een aantal bij. Niet ieder hof is geschikt voor gebruik in de zin van er begraven. Maar dat is slechts één vorm van gebruik. Net als kerken moet je ook een kerkhof kunnen beleven. Met daarbij alle respect voor de historische setting. Voor de flora en fauna. En uiteraard voor de mensen die er ooit begraven zijn.

Westerwijtwerd rond kerk Reinder Honderd 2
Een week geleden was hier op kantoor een presentatie van Donker Groen. Gericht op de mogelijkheid om opnieuw graven uit te geven. Iets wat mij ondertussen al zo’n 20 jaar bezig houdt. Als casus had Donker Groen het kerkhof in Westerwijtwerd. Een kerkhof dat wij graag heropend wil hebben. Daarom is het goed om met verschillende partijen eens van gedachten te wisselen. Kijken naar mogelijkheden en onmogelijkheden. Dergelijke uitwisselingen kunnen richtinggevend zijn voor het uiteindelijke gebruik van het kerkhof. Het onderzoek van DK liet in ieder geval ongeveer 150 monumenten zien op het kerkhof. Daartegenover staat een lijst van ongeveer 180 begraven personen. Een hiaat van 30 graven zonder grafbedekking moet nog nader onderzocht worden. Betekent het dat er nu 30 nieuwe plekken beschikbaar zijn? Of zoals DK het aangeeft, misschien wel 50?

Ik vind het een uitdaging: een eeuwenoud kerkhof opnieuw openen voor begraven. Afgezien van allerlei juridische, archeologische, technische en subsidiaire zaken, is het voor mij vooral: behoud van die specifieke sfeer. En in het verlengde daarvan: Hoe veel graven willen we überhaupt  uitgeven? Welke plekken gaan we aanwijzen, rekening houdend met het bestaande beeld van het kerkhof.

(Overigens zijn niet alle plaatjes van het kerkhof van Westerwijtwerd. Er zijn meer sfeervolle kerkhoven. Oosterwijtwerd bijvoorbeeld)

Westerwijtwerd rond kerk EJ Koopman-TT Kruizenga 5

OosterwijtwerdDSC01904_resize

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s