Grijs en Groen

Kerkhof Den Andel

Grijs de stenen en hekwerken, groen de natuurlijke elementen. Terug te vinden op kerkhoven en begraafplaatsen. Grijs/Groen was ook de werkdag afgelopen zaterdag op de begraafplaats van Godlinze. Is overigens niet hierboven afgebeeld, dat is Den Andel. Plaatje past zo mooi bij de titel. Over Godlinze zo meer. Eerst terug naar het begin: “Kerken en begraafplaatsen zijn markante plaatsen in het landschap van Groningen. Deze terreinen zijn sterk verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van het omliggende land en zijn daarom belangrijke dragers van ons cultureel erfgoed”.
Hier hoef ik verder niets aan toe te voegen. Behalve dan dat met het vaststellen van het belang van deze historische terreinen je nog geen garantie hebt voor het behoud ervan. Dat is ook de reden waarom wij samen met Landschapsbeheer Groningen al 15 jaar lang ons inzetten voor herstel van oude en waardevolle kerkterreinen. Dit is ook in een project gegoten: Kerken in het Groen. Volgens mij al lang geen onbekend project meer. In de afgelopen jaren zijn aardig wat kerkterreinen in onze provincie opgeknapt. Achterstallig groenonderhoud weggewerkt. Grafmonumenten, baarhuisjes, bruggetjes, hekwerken, dammetjes: veel hiervan is gerestaureerd. Twee weken geleden heb ik met mijn instandhoudingscollega’s een werkexcursie georganiseerd. Als afsluiter hadden wij het wonderschoon herstelde  kerkterrein van Den Andel op het menu. Een mooi voorbeeld!

foto: Wim Bastiaanse

foto: Wim Bastiaanse

De werkzaamheden op de kerkterreinen worden uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen. En ze doet dat veelal samen met lokale, betrokken vrijwilligers. Dankzij die vele, vele vrijwilligers wordt de blijvende schoonheid van eeuwenoude terreinen gegarandeerd. Chapeau! Herstel en onderhoud is niet zo maar iets. Er zit wel een beleid aan vast. Daarom zijn er scholingsactiviteiten en werkdagen. Gelegenheden waar kennis over herstel, beheer en onderhoud wordt overgedragen. En bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij de zorg voor oude kerkterreinen. Zo was er op 3 juni een voorlichtingsbijeenkomst in het kader van de cursus Grijs/Groen. En als vervolg, op vorige week zaterdag in Godlinze een gelijknamige werkdag. Hier werden grafteksten gestempeld. Hekwerken ontroest en geschilderd. Kapotte grafstenen hersteld.

Foto: Nanne Schlukebir

Foto: Nanne Schlukebir

Foto: Nanne Schlukebir

Foto: Nanne Schlukebir

Als u nu denkt, dát lijkt me ook wel iets: op zaterdag 20 september a.s. is er opnieuw een werkdag Grijs & Groen. Dit keer op het kerkhof van Midwolda. Uiteraard onder begeleiding van Landschapsbeheer Groningen. En wederom voorafgegaan door een voorlichtingsbijeenkomst. Informatie en opgave kan bij ons afdelingssecretariaat: vanderwaart@groningerkerken.nl

baarhuisje Godlinze

baarhuisje Godlinze

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s