Hoe laat is het?

20130718_Visvliet-Gangulfuskerk_02

We beleven genoeg bij instandhouding. En toch is het soms lastig om te ‘verzinnen’ waar ik nu weer eens over wil schrijven. Help, roep ik dan naar mijn collega’s. En zo komt het altijd weer goed. Collega Miriam tipt over de impact van slechtlopende uurwerken. Onlangs nog weer gehoord via onze uurwerk- en luidklokkencommissie. Allerlei dingen kunnen een uurwerk van slag brengen. Een ketting zit dubbel. Het ankerrad is versleten. Slijtage door zware gewichten. Lengte van de kabel geeft problemen.  Vetnippels op de lagerblokken moeten worden vervangen. Of er wordt simpelweg vergeten de klok op te winden.  Ik wil maar zeggen: het goed laat lopen van een uurwerk is bepaald geen sinecure!

20070216Thesinge03

In Thesinge worden dagelijks twee keien omhoog getakeld. De ene voor het slagwerk. De ander voor het uurwerk. Het uurwerk loopt al ruim 300 jaar lang 24 uur.  Belangrijk dus om op gezette tijden op te takelen/op te winden. Hier geen wijzerplaat waarop je de tijd kan aflezen. Maar als de klok te vroeg of te laat slaat, nou, dan laat de Thesinger bevolking dat weten. In de winter loopt de klok trouwens iets trager. Soms wel zo’n 5 minuten. Dan dient de klok vooruit gezet te worden. En in de zomer, als het al te gesmeerd gaat: bijstelling door het omlaag draaien van het slingergewicht. Dat omhoog of omlaag draaien is overigens niet zonder risico. Eenmaal viel de steen bij het opwinden naar beneden: touw geknapt. Drie olielampen in de kerk vielen door de klap uit hun houder. Bang voor een steen op je hoofd hoef je niet te zijn; eronder zit een dikke balk.

foto: Pluc Plaatsman

foto: Pluc Plaatsman

Ik vind het mooi als mensen zo betrokken zijn bij hun klok. Pluc Plaatsman uit Thesinge woonde vroeger dichtbij de kerk. Soms ging hij midden in de nacht er wel eens uit: heeft de klok wel geslagen? Was het nou drie of vier keer? Moet ik niet even de zolder op om te gaan kijken? Sinds Pluc iets verder van de klok vandaan woont, slaapt hij beter. En toen de klok echt slecht liep, kwam de oplossing wederom uit het dorp. Plaatselijke commissielid Kor van Zanten kreeg hulp van smid Oudman (smederijmuseum Smidshouk). Ze kregen het uurwerk weer naar behoren aan de loop. En dat doet het nog steeds.

foto: Pluc Plaatsman

foto: Pluc Plaatsman

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s