‘Ouwe zooi’ kost geld

20140704_152340

Een houten vloer van planken die ooit kerkbank-zittingen waren. Wel onderste boven gelegd want anders loopt het zo beroerd. Deze is nu aangevuld met oude planken. De aannemer was in het oorspronkelijke bestek nog van nieuwe planken uitgegaan. Maar ja, dat is toch wel erg nieuwig. Nee, ik heb liever de doorleefdheid van een oude vloer. Passend bij het doorleefde gebouw. Dat zo’n oude plank 60 euro per m² kost, en een nieuwe 12,50 euro. Tja. Overigens blijft de vloer niet zo. Het wordt afgelakt met vloergrijs.

20140624_100726

Dan het blauwe, houten gewelf. In eerste instantie was het de bedoeling deze in het geheel over te schilderen. Spic en span dus. Maar ook dat vind ik in strijd met die doorleefdheid. Dan liever voorzichtig schoonmaken en beschadigingen bijwerken. En graag de plek waar vroeger de kachelpijp in het plafond verdween, zichtbaar laten. Dat is immers een stukje historie. Denkt u nu, dat is dan lekker goedkoop. Nee dus. Weer iets meer uitgegeven dan begroot.

De preekstoel dan. Deze stond op een stenen sokkel. Daar zal wel een reden voor zijn geweest. Ook deze zou worden overgeschilderd. Ook hier hebben we toch gekozen voor plaatselijk bijwerken.

20140704_152327

IMAG2358

Momenteel ben ik in discussie met architect Jelle de Jong. En wel over het orgel. Het vierde oorspronkelijke element in Klein Wetsinge. De discussie over de kleurstelling hebben we al gehad. Het blijft wit volgens de laatste kleurperiode van de jaren ’60. Nu nog een beslissing nemen over verguldsel. Ooit waren er 5 panelen met een gulden randje. Er is er nog 1 van over. Die in het midden. Jelle de Jong wil dit zo laten. Maar ik wil graag die andere 4 gulden randjes terugzien. Ik vind het esthetisch en historisch gezien kloppen. En respectvol voor het monument.

Het valt op, zo hoorde ik gisteren tijdens onze lunchpauze: een ‘troeperige’ vloer, dito gewelf, orgel en preekstoel. Elementen die de historische emotie handhaven. Dit in combinatie met de nieuwe, strakke elementen: prachtig! Dat vind ik. Dat vindt de kerkelijke gemeente. Dat vindt onze directeur. Ik ben heel benieuwd wat u er straks van vindt!

Misschien vindt u het ook leuk om nog een keer te zien hoe het ook alweer was

foto: Omke Oudeman

foto: Omke Oudeman

 

foto: Omke Oudeman

foto: Omke Oudeman

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s