Na Doornbos nu Hardorff

0039320039320013

Ik heb van orgelmakerij v.d. Putten het restauratieplan Hardorff orgel ontvangen. ’t Gaat mooi zo. Zaterdag jl. orgel in Tinallinge opnieuw in gebruik genomen. En nu de beurt aan het orgel in Nieuw Beerta. Doornbos orgel was bijzonder. Hardorff orgel is dat óók. Al was het alleen maar vanwege een T-stuk van PVC. Sterk staaltje van restauratiemethode daar zo bij de motor. Goed genoeg voor een heuse  rel in 1992.
Maar even serieus: dit orgel is nagenoeg in originele staat. Hoofdwerk, bovenwerk, koppels, klavierdeksel: haar maker Willem Hardorff zou dit alles ogenblikkelijk herkennen.
Er is weinig aan klank veranderd. Alhoewel, orgelmakerij v.d. Putten windt er geen doekjes om. De staat van het orgel is slecht. Het instrument is feitelijk onbespeelbaar. Níet de klank dus zoals Hardorff bedacht. En hoe dat komt? Lekke windladen bijvoorbeeld. Van der Putten stelt redelijk komisch: ‘zodra er een register getrokken wordt, beginnen spontaan enkele tonen te klinken. Druk je een toets in dan klinken nog meer tonen ongevraagd mee’. Ook de windvoorziening is lek. Daar is in 1992 dus iets aan gedaan. Maar, zoals in het restauratieplan neutraal wordt opgemerkt, hier zijn ongeschikte materialen voor gebruikt. Verder werkt het mechaniek niet zoals het zou moeten. Combinatie van uitgedroogde leermoeren met al te fijn schroefdraad aan de regelpunten.

Ongeschikt materiaal

Ongeschikt materiaal

fijne schroefdraad

fijne schroefdraad

windas wordt met tafel en planken dichtgehouden

windas wordt met tafel en planken dichtgehouden

Het is gelukkig niet alles kommer en kwel. Houtwormen mogen dan een hapje van de walsen hebben genomen; het registermechaniek functioneert verder goed. Het metalen pijpwerk moet worden schoongemaakt en gerepareerd maar ziet er redelijk goed uit. Ook de kas stemt niet tot somberen, al moet het hele orgel wel een houtwormbehandeling ondergaan. Over de intonatie wil v.d. Putten nog geen uitspraken doen. Eerst de grove intonatiegebreken verhelpen. En na de technische restauratie beslissen over het uitwerken van de klank.
Het komt wel goed.

0036740036740003

Nog een nostalgisch plaatje: orgel en interieur zo’n dertig jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s