We gaan niet de grond in

Archeologische onderzoek februari 2014

Archeologische onderzoek februari 2014

Al twitterend zou je gaan denken dat de sloop van de kerk van Garsthuizen geschied is. Of in ieder geval gaande. Nee dus. De sloopvergunning is inderdaad aangevraagd. Daar gaat het niet om. En dat is in feite ook niet onze verantwoordelijkheid; die is aan Stichting Restauratie Garsthuizen. Het gaat om de archeologische vergunning. En dát is wel onze verantwoordelijkheid als eigenaar van het kerkterrein zijnde. Toen ik twee weken geleden bij het RCE was, vroeg een rijksarcheoloog en passant of  ik deze vergunning al aangevraagd had. Hij legde uit waarom. Een archeologisch monument moet iets kunnen zeggen over hoe er boven de grond gesloopt moet worden. Voor werkzaamheden die een archeologisch monument kunnen aantasten is dan ook een vergunning nodig. Heel logisch eigenlijk. En dat het om een archeologisch monument gaat was al bekend dankzij het Burgerparticipatieproject kerk Garsthuizen.

Structuur kloostermoppen zichtbaar

Structuur kloostermoppen zichtbaar

fundamenten van hergebruikte kloostermoppen

fundamenten van hergebruikte kloostermoppen

Zelf vind ik vooral de middeleeuwse fundering belangrijk. Er zijn hergebruikte kloostermoppen gevonden. En tufsteen uit de twaalfde eeuw. Het geeft een beeld van hoe de middeleeuwse kerk eruit heeft kunnen zien. Een waardevolle plek.

schets van de middeleeuwse kerk

schets van de middeleeuwse kerk

Je moet er niet aan denken dat deze door de sloop vernietigd wordt. Dit betekent dat een sloopkogel niet gebruikt zal gaan worden. Dat was sowieso al niet echt de bedoeling van SRG; jouw kerk op die manier tegen de vlakte gewerkt te zien worden is niet fijn. De voorkeur ging dus al uit naar voorzichtig slopen. En dat zal nu ook van rijkswege moeten. Met beschermende constructies voor rijksmonumenten ‘vanwege’; de fundering en zerken in de vloer. Slopen op een archeologisch monument is dus een lastig proces. De ene vergunning loopt via de gemeente. De andere via het rijk. ’t Is niet altijd meteen duidelijk. Maar goed, dat is het nu dus wel. En als de archeologische vergunning afgegeven wordt, dan kan de sloopvergunning ook worden afgegeven. En daarmee zal de sloop een feit zijn. Een sloop die boven het maaiveld blijft.

Wat dan rest is het kerkterrein. Het kerkhof met de graven. En daarbij het archeologische monument; een ommuurde stenen vloer met haar graven, die rust op het middeleeuwse fundament.

IMG_4884

 

Een Reactie op “We gaan niet de grond in

  1. Pingback: Sloop kerk Garsthuizen vertraagd door monumentenvergunning | ArcheoNieuws·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s