Natuurwerkdag Toornwerd

L1080397

Eerste zaterdag in november: Natuurwerkdag! En het was een goeie! Om te beginnen was het prachtig weer en is kerkhof Toornwerd een mooie locatie. Maar vooral: er werd fijn samengewerkt. Onder de bezielende leiding van Rikus Hagenauw van Landschapsbeheer Groningen werden takken gesnoeid en voorjaarsbollen geplant. Opkomst was groot. Zo groot dat mensen teleurgesteld moesten worden. Simpelweg geen plaats meer. Er waren meer dan genoeg mensen uit Toornwerd, maar ook daarbuiten. Zo sprak ik met mensen uit Limburg wier betovergrootouders op het kerkhof liggen. Toornwerders dus, mensen van elders, collega’s met of zonder familie, en zelf had ik ook familie mee. Zo’n diverse groep geeft mij in ieder geval, een prettig gevoel van saamhorigheid; samen even de handen uit de mouwen steken.

L1080453

L1080389

L1080404

L1080457

L1080409

Hout snoeiden we met beleid: niet alles weg (was overigens ook geen tijd voor) maar doorkijkjes houden. Wonderschoon. En dan die bollen. Duizend stuks om precies te zijn. Onze jongste deelneemster vond dan ook dat er geen einde aan kwam.

foto: Chris de Graaf

foto: Chris de Graaf

Dit is vind ik waar het om gaat: kerk, of in dit geval kerkhof in het midden van de gemeenschap. De gemeenschap zorgt er voor, net zoals dat altijd het geval is geweest. De Stichting Oude Groninger Kerken is er slechts ter ondersteuning. Wij houden ons het liefst wat op de achtergrond. Natuurlijk zijn we er als er onderhoud nodig is. Of als er gerestaureerd of verbouwd moet worden. We doen ons uiterste best onze kerken voor de toekomst te behouden. En als activiteiten buiten kantooruren vallen: soit. Maar in feite behoort de kerk, het kerkhof, bij het dorp. Dit hopen wij keer op keer uit te dragen. En zo te zien is dat in Toornwerd gelukt!

Enfin; ik kan hier nog veel woorden neerzetten. Doe ik niet. Plaatjes zeggen in dit geval meer. Met dank aan broer Ben! En aan collega Chris.

L1080503

L1080506

L1080390

L1080474

L1080384

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s