Complete kaalslag

resized_DSC_0003

Het zal u niet zijn ontgaan: het interieur van de Mariakerk te Oosterwijtwerd wordt gerestaureerd. Hoogste tijd. En heel spannend. Want u weet wel; die sfeer ….  Maar daar ga ik het nu níet over hebben. ’t Zijn deze keer praktische zaken. En een aantal verrassingen. Eigenlijk wel zo aardig om daarmee te beginnen. Zo bleek achter de lambrisering van de preekstoel iets op de kalklaag geschreven te zijn. Amper leesbaar; het enige dat ik eruit op kan maken is het cijfer 18. Misschien dat u de rest kan ontcijferen? Nog meer jaartallen zijn ontdekt. Eentje op een balk vanonder een bankblok. Eentje op een plankje bij de trap van de preekstoel. Beiden 1907, refererend aan een vernieuwing van ruim 100 jaar geleden. En last but not least: plavuizen! De plavuizenvloer bij de Ripperdabank was al bekend. Er blijken veel meer te liggen. Onder de bankenblokken aan beide zijden!

Welbekende plavuizen

Welbekende plavuizen

Verrassing onder de bankblokken: nog meer plavuizen

Verrassing onder de bankblokken: nog meer plavuizen

Nauwelijks leesbaar, alleen 18 .....

Nauwelijks leesbaar, alleen 18 …..

'De kerk van binnen vernieuwd: 1907'

‘De kerk van binnen vernieuwd: 1907’

Nu die praktische zaken. De kerk moest dus leeg. En dat betekent: avondmaalstafel, doopbekken, hanglampen, uurwerk, sleutelstukken, lamparmaturen, offerblok, rails, psalmborden en kachels eruit. Redelijk eenvoudig. Kwestie van oppakken en wegzetten.
Maar dan. Het grote demonteren! Kerkbankenblokken, Ripperdabank, dooptuin met bankenblok en preekstoeltrap eerst. Daarna de vloer. Nu kost het mij 3 seconden om ‘demonteren’ te typen. Dat staat natuurlijk in geen verhouding met het daadwerkelijke demonteren. Ik weet niet hoe véél schroefjes, boutjes, moertjes enz er uit gehaald zijn. Banken en de dooptuin zijn naar de werkplaats van Polhuijs van den Ouweland gebracht voor opslag en (deels) herstel. Overigens werd bij het demonteren de noodzaak van de restauratie nog eens heel erg duidelijk! Door sommige vloerplanken kon je gewoon met je vinger een gat prikken!

IMG_0425

resized_DSC_0011

resized_DSC_0091

Complete kaalslag vond ik wel een prettig dramatische titel. Maar ’t doet natuurlijk niet helemaal recht aan de waarheid. Zo blijven orgel, preekstoel en klankbord op hun plek. Evenals grafzerken, de 17e eeuwse wijzerplaat, stenen epitaaf, en koorhek.
De kroonluchter heb ik met opzet niet eerder genoemd. Deze hangt sinds oktober centraal in de expositie De kerk als Schatkamer. Net als het rouwbord van dochter Margaretha Elisabeth (en moeder Josina Maria Ripperda). Het Openluchtmuseum Het Hoogeland is zo vriendelijk de twee resterende rouwborden in depot te bewaren.

Kerk als schatkamer, Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum

Kerk als schatkamer, Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s