Vanwege natrekking …

Foto: Albert Graansma

Foto: Albert Graansma

Zijn we de trotse bezitter van het praalgraf in Midwolde. Dat weten we sinds kort. En we hebben er niet bovenmatig veel moeite voor hoeven doen. In feite is het ons min of meer in de schoot geworpen. Deze bij nader inzien toch niet nieuwe aanwinst verdient enige uitleg.

Midwolde (2)

Om te beginnen heb ik hier een kopie van een afschrift ‘der acte van schenking aan den Staat der Nederlanden’. Die schenking betreft dus het grafmonument. Het afschrift dateert uit 1910. De eigenaresse van het grafmonument is dan Jonkvrouwe Ernestine Suffrida van Panhuys. Zij is de dochter van Jhr. mr. Johan Aemilius Abraham van Panhuys. De ‘oude’ heer van Panhuys die in 1907 jammerlijk verdronk in het Hoendiep. Samen met echtgenote, zoon, schoondochter, en huisknecht.
Terug naar Jonkvrouwe Ernestine. Zij heeft Jonkheer Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (destijds burgemeester van de stad Groningen) volmacht gegeven om voor en namens haar het grafmonument met alles erop en eraan, aan de Staat der Nederlanden te schenken. Dit is te lezen in de zes pagina’s tellende ‘acte’. Duidelijke zaak. Ook het bewijs van onbezwaardheid. Het grafmonument behoort vanaf dat moment tot het bezit van de Nederlandse staat. En deze laatste wordt geacht voortaan het onderhoud voor haar rekening te nemen. Hetgeen ze tot op heden naar eer en geweten heeft gedaan. Met als laatste grote onderhoud dat van 2003-2004.

Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer

Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer

Kerkhof

Nu is het zo dat de kerk van Midwolde sinds 1971 in het bezit is van de SOGK. Beetje apart dat er dan een behoorlijk interieurvullend monument staat dat niet van de stichting is. U snapt wellicht onze wens om ook dit marmeren pronkstuk van Rombout Verhulst toe te voegen aan ons bezit. En toen in 2013 de Staat een aantal rijksmonumenten met erfgoedfunctie over wilde dragen aan de Nationale Monumentenorganisatie, hielden we dit scherp in de gaten. Onze wens bleef immers onverminderd. Aan het einde van het afgelopen jaar kwam de Afdeling Beleid, Rijksvastgoedbedrijf, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een onverwacht en verrassend antwoord.

IMG_4350

praalgraf na schoonmaak 2

Het blijkt dat tot op heden er geen opstalrecht of enig ander recht gevestigd is voor het monument. Volgens het huidige recht betekent dit dat de eigenaar van de ondergelegen grond (SOGK) door natrekking ook eigenaar is van het hierop gevestigde monument. Niet het Rijksvastgoedbedrijf, maar wijzelf blijken juridisch gezien reeds eigenaar van het monument. Geen sprake dus van eigendomsoverdracht. Dat was wel een heel mooi cadeau zo vlak voor de kerst. Ook al omdat we een ‘bruidsschat’ meekrijgen: een leuk bedrag voor onderhoud.
Soms is tijd je welgevallig.

midwolde praalgraf4 25-01-02

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s