Van speeltrommel tot carillon

foto: Marten Lenstra

foto: Marten Lenstra

Op 6 maart de aftrap en 17 juli de ingebruikname. De carilloncommissie van de Hippolytuskerk in Middelstum houdt wel van een uitdaging. In de tussenliggende periode wordt de speeltrommel van het Hemonycarillon gerestaureerd. Én het historische uurwerk. Uiteindelijk is deze de centrale aandrijfkracht tot het geheel.
Vorige week was carilloncommissievoorzitter Jan Luit bij ons op kantoor. Het overleg ging over hoe we de officiële aftrap gaan regelen. Wie neemt de aftrap. Wie gaan we uitnodigen. Wie zorgt voor de catering. Dat soort zaken. Peanuts natuurlijk vergeleken met alle inspanningen die Jan zich heeft getroost om het carillon en speeltrommel gerestaureerd te krijgen. Voor hem moet dit jaar wel heel bijzonder zijn.

De speeltrommel is overigens geleverd door een bekende van ons: Petrus van Oeckelen. Het ontwerp mocht wat kosten: 2180 gulden. In die tijd geen onaardig bedrag.

foto: Marten Lenstra

foto: Marten Lenstra

foto Marten Lenstra

foto Marten Lenstra

foto: Marten Lenstra

foto: Marten Lenstra

Deze trommel nu is vooral zwaar verroest en daardoor slecht gangbaar. Maar ’t is niet alleen de tijd die problemen heeft opgeleverd. Het speelwerk heeft vanaf het begin moeilijk gefunctioneerd. Hoogstwaarschijnlijk vanwege lange doorvoerdraden waardoor het al snel extra trommelgewicht had. Dit laatste wordt nu ook aangepakt: het gewicht wordt hersteld. En alle onderdelen worden ontroest en gangbaar gemaakt. Verder voor mij en waarschijnlijk ook voor u onbegrijpelijke zaken als herstel van lichterbed, windvleugel, mechanisch opwindmechanisme, en aanvulling notenbestand. Voor dit alles gaat Simon Laudy zorgen. Ter plekke van de speeltrommel: tijdelijk letterlijke krapte voor hem dus.
Ook hersteld wordt het mechaniek tot het uitlichten van de speeltrommel door het historische uurwerk. Nog even over dit uurwerk: deze krijgt een slingervanger, aangestuurd door een tijdsignaal om het uurwerk bij de tijd te houden. Ook wordt het gewicht hersteld en wordt een storingsvrij automatisch opwindsysteem aangebracht.
En dit alles binnen 5 maanden!
Het carillon is eerder gerestaureerd, en uitgebreid. Het inspireerde E. Vinhuizen tot zijn Middelsommer Klokkenspul, hetgeen ik u niet wil onthouden: Inwijding van het gerestaureerde en uitgebreide klokkenspel van de Hippolytuskerk te Middelstum op 22 juni 1949 (hierna even op adobe icoontje klikken)
DSC_4943HemonyBeiaardMiddelstum

foto: Omke Oudeman

foto: Omke Oudeman

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s