Prutsen op de vierkante centimeter

IMG_0618

In Oosterwijtwerd is Bouwmaatschappij Vuurboom druk doende de houten vloer te herstellen. Het nieuwe constructiehout van de ondervloer ligt er zo’n beetje in. En in het koor opgeslagen liggen de oude, zorgvuldig gedocumenteerde vloerdelen te wachten om opnieuw gebruikt te worden. Ook hout waarvan je in eerste instantie denkt: dit is niets meer. Hout dat zo’n beetje verpulvert als je er in knijpt: toch proberen de goede delen ervan te bewaren. Planken waarvan de onderkant, het aangetaste deel, eraf is geschraapt en nieuw materiaal zorgvuldig aan de onderkant is vastgemaakt. Als straks de vloer weer ligt zie je niet welke planken deels vernieuwd zijn: de bovenkant heeft dan nog steeds die mooi doorleefde uitstraling. En wat voor de vloer van de kerkzaal geldt, geldt ook voor de zoldering.

IMG_0635

In het restauratie-atelier van Jan Hendrik Polhuijs van den Ouweland buigt men zich over al dan niet vermolmd of anderszins aangetast hout. Hout afkomstig van de Ripperdabank, de collegebank, de lambrisering, dooptuin. Centrale vraag bij dit alles: repareren of vernieuwen??  Met steeds in het achterhoofd dat schitterende, doorleefde interieur van de Mariakerk. En de grote wens om deze doorleefdheid in stand te houden.

IMG_0630

Afgelopen week heeft Polhuijs hout gehaald bij de fijnhouthandel in Nieuw Amsterdam. Amerikaans grenen wilde hij hebben.  Geen noesten of schietkwasten. Ook geen harsgangen: hars komt weer vrij en dat ga je zien. En vrij van spint natuurlijk. Eigenlijk zijn Polhuijs en een collega restaurateur-snijwerker nog maar net begonnen met de restauratiewerkzaamheden. Want eerst moest alles goed bekeken worden. Bij ieder deel de keuze: hoever ga je terug in het bestaande hout. Polhuijs heeft het dan ook liever over conservering dan over restauratie. Met name wat de buitenkant, het zichthout, betreft. Als hout ook maar enigszins nog bruikbaar is dan gaat Polhuijs er voor. Tekenend is de circa 20 meter lambrisering: uiteindelijk dienen slechts 6 tot 7 plankjes vervangen te worden. Maar dat was dan ook alleen nog maar ‘lucht’.

foto: Polhuijs van den Ouweland

foto: Polhuijs van den Ouweland

foto: Polhuijs van den Ouweland

foto: Polhuijs van den Ouweland

U kunt wel zien hoe minutieus Polhuijs en collega bezig zijn. Het houtsnijwerk van de eikenhouten Ripperdabank bijvoorbeeld. Veelal hele kleine stukjes hout die hersteld moeten worden. Aanlijmen en uitrepareren. En alle profieltjes moeten exact passen. Prutsen op de vierkante centimeter noemt Polhuijs het zelf. Met als beste resultaat straks een interieur waarin je in feite al die noeste arbeid niet opmerkt.

foto: Polhuijs van den Ouweland

foto: Polhuijs van den Ouweland

Polhuijs van den Ouweland

Polhuijs van den Ouweland

 

Een Reactie op “Prutsen op de vierkante centimeter

  1. Pingback: Zoek de verschillen | Groninger Kerken·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s